Ден след излъчването на първата част от разследването, от съпартиец на Костадинов получихме още интересна информация

В първата част от разследването на Васил Иванов видяхте как партия „Възраждане” харчи партийната си субсидия от 1,6 милиона лева, въпреки че основното й предизборно обещание беше, че ще се откаже от нея. Лидерът на партията Костадин Костадинов се оправда, че бил принуден да я вземе, защото законът го задължавал. Разследването на NOVA установи, че това не е така.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?

Обещанието, че ще се откажат от партийна субсидия, Костадинов рекламира широко през цялата кампания. Така партия „Възраждане” получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през 2017 г. А с това и право на партийна субсидия от 1,6 милиона лева за 4-годишния мандат. Няколко дни по-късно председателят на „Възраждан” Костадин Костадинов съобщи, че партията му няма да се откаже от тази субсидия поради юридически причини - законът не му позволявал да се откаже. И пред екипа ни Костадин Костадинов обясни, че писмено е запитал Сметната палата и Министерството на финансите и от там с писмо му отговорили, че няма право да се откаже от партийната субсидия. Костадинов говореше пред медиите за това получено писмо, но никога не го показа. Затова по закона за достъп до обществена информация екипът на NOVA се сдоби с писмото на Костадинов, адресирано едновременно до Сметната палата и Министерството на финансите, както и с техните писмени отговори.

„Уважаеми господин служебен министър, уважаеми господин председател, законосъобразен ли би бил евентуален официален отказ от политическа партия „Възраждане“ да получи субсидията и такава въобще да не бъде превеждана на партията? Ако това е възможно, каква е процедурата, която да бъде следвана за горното действие, с оглед то да бъде валидно изразено и да породи желаните от нас последици?”.

А ето и отговора от Министерството на финансите:

„Уважаеми господин Костадинов, предвид изразената в писмото позиция, политическа партия „Възраждане“ по своя преценка може да не упражни предоставеното й със Закона за политическите партии субективно право чрез един от следните варианти:

А/ Да не подава заявление до Министерството на финансите за получаване на субсидия. В случай, че в Министерството на финансите не бъдат представени определените документи от политическа партия „Възраждане”, Министерството на финансите няма да може да разпредели и да преведе държавна субсидия по сметката на тази партия.

Б/ Да подаде изричен отказ от получаване на полагащата й се държавна субсидия. Изявление за отказ от субсидия може да направи единствено лицето, което представлява политическата партия, вследствие на което полагащата се субсидия ще остане като икономия в държавния бюджет.

Ясно и точно. Партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов може да се откаже от субсидията. В това писмо той получава и точни обяснения, как да го направи, ако иска. Вместо да последва тези препоръки, за да се откаже от субсидията, както е обещал на своите избиратели, лично Костадин Костадинов подписва и подава в Министерството на финансите следното заявление.

„Заявление от политическа партия „Възраждане“, чрез Костадин Тодоров Костадинов – председател и представляващ. Политическа партия „Възраждане“ с настоящото официално заявява желанието си да получава държавна субсидия, която следва да бъде превеждана по приложената банкова сметка”.

Веднага след като публично обясни, че по юридически причини не може да се откаже от субсидията, Костадин Костадинов, пак през медиите, декларира, че ще дари цялата субсидия за благотворителни цели. Проверихме дали го е направил чрез отчетите, които по закон е длъжен да представи пред Сметната палата. За три години, към днешна дата, партията му е получила 1 милион лева от държавата. И от тях е направила дарения за 250 000 – тоест една четвърт. В сметката на партията са останали 60 000. Което означава, че 700 000 лева са изхарчени от ръководството за друго. След изборите се случи още нещо. От панелния си апартамент в работническия жилищен комплекс „Кайсиева градина”, лидерът на партията Костадин Костадинов се премести в къща, която купува за 200 000 лева. Намира се близо до брега и с великолепна панорама. А пред нея вече паркира кола за 40 000 лева, която си е купил от магазина.

„Имах 15 000 лева спестени, изтеглих още 199 000 и си купих къщата”, заяви Костадинов пред екипа на NOVA. И продължи да настоява, че не е могъл да се откаже от партийната субсидия.

Ден след излъчване на първата част от разследването, Сметната палата разпространи своя позиция, с която реагира остро на думите на Костадин Костадинов, изречени пред екипа ни. За това, че юристите на Сметната палата му били казали, че няма право да се откаже от субсидията.

„Твърдението на господин Костадин Костадинов, че юристи от Сметната палата са му казали, че е длъжен да получи полагащата му се държавна субсидия за ПП „Възраждане“ не отговаря на истината. Той никога не се е срещал с юристи на Сметната палата и те никога не са изразявали такова мнение. Това, което той твърди е невярно”, заяви Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Сметната палата: Не сме се произнасяли, че няма възможност за отказ от държавна субсидия

Ден след излъчването на първата част от разследването, от съпартиец на Костадинов получихме още интересна информация. Месец преди лидерът на „Възраждане” да се сдобие с къща, жена му Велина е закупила апартамент за 100 000 във варненския квартал „Младост”. Тъй като по партидата на апартамента в Имотния регистър липсва вписване на ипотека или залог, това означава, че апартаментът е закупен с готови пари – кеш. А съпругата на Костадинов получава чисто месечно възнаграждение от едва 700 лева, като уредник на музея във Варна.

След излъчване на нашето разследване миналата неделя, Костадин Костадинов направи обръщение, в което заяви, че екипът ни манипулира и никога не е обещавал да се откаже от партийната субсидия, а от самото начало обещал, че след като я получи, ще я дари. Макар в архивните записи от преди изборите да чухме друго - как ще се откажат от субсидията и няма да я вземат. Това се потвърждава дори от изпратеното от Костадинов писмо до Сметната палата и Министерство на финансите, в което пише, че се отказва от субсидията и пита дали има законова възможност тя изобщо да не бъде превеждана на партията му.

Костадин Костадинов обвини екипа ни в манипулация и съзря в него поръчка. Поръчка от властта и партиите на статуквото, което включвало всички парламентарни партии. И сега това престъпно статукво се страхувало от него – новото лице и морал в политиката. Екипът ни обаче се зарови в миналото на Костадинов и ето какво откри за него и партиите от статуквото.

През 2005 година Стефан Софиянски е водач на листа, а втори в нея е Костадин Костадинов. След това Костадинов 3 години е заместник председател на ВМРО, пръв заместник на сегашния военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. И още Костадинов е кандидат за кмет на Варна в десния политическия проект „Варна утре” на Красен Кралев, който в момента е министър на младежта и спорта. После е водач на листата на НФСБ. Следва - кандидат на „Атака” за кмет на Варна. На последните избори – отново кандидат за кмет на Варна, подкрепен от БСП-Варна, чиито лидер е Борислав Гуцанов. Преди година и половина пък съвместно с БСП организира протест в центъра на София. Рамо до рамо с Корнелия Нинова, която, по собствените му думи, също е част от статуквото.

Най-дълго Костадин Костадинов се задържа във ВМРО. От 2006 до 2012 г. Води се на щат във Фондация „ВМРО”. Най-напред там 3 години се е водил на длъжност „Организатор”, а след това 2 години на длъжност „Експерт стопанска дейност”. Водили са го на тези длъжности, за да получава заплата като партиен деец, какъвто всъщност е през цялото време, в това число - 3 години заместник-председател на партията.

„Явно такъв е бил свободния щат тогава, за да бъде назначен. Но той се занимаваше с партийна дейност, той си беше партиен функционер, щатен, платен партиен функционер”, обясни Красимир Каракачанов.

След като през 2012 година се кандидатира за председател на ВМРО и не го избират, Костадинов напуска и решава се кандидатира на друга ръководна длъжност – директор на музея в Добрич. За тази длъжност обаче се изисква да има 5 години трудов стаж в областта на културата. А това за Костадинов е проблем, защото целият му официален трудов стаж дотогава е бил във ВМРО. И така той подава документи, а сред тях трябва да са и такива, удостоверяващи, че има 5 години стаж в областта на културата. И странно - комисията го избира за директор. Това предизвика съмненията ни и по Закона за достъп до обществената информация поискахме от община Добрич копия от документите, които Костадинов е представил пред комисията. И какво се оказа. В заявлението си той е посочил като една обща двете длъжности, на които се е водил във ВМРО. Длъжностите „Организатор” и „Експерт стопанска дейност”. Защо? Защото в длъжностната му характеристика, която той ни показа за длъжността „Организатор” , каквото е работил първите 3 години, е записано, че дейността му на тази позиция включва културна дейност. А имено продуциране на книги, филми и научни експедиции. А в другата му длъжностна характеристика за длъжността „Експерт стопанска дейност”, на която работи през следващите две години не е записана дейност в областта на културата. Тоест с двете длъжности, на които е работил една след друга, събира общо 5 години стаж, но само за първата – „Организатор“ има стаж в областта на културата и той е 3 години. Другите 2 като „Експерт стопанска дейност“ не му вършат работа. Може би заради това Костадин Костадинов собственоръчно ги записва като една обща длъжност, на която е работил 5 години. В подаденото от него заявление за периода 2006-2012 в графата „наименование на заеманите длъжности“ е написал „Експерт стопанска дейност, организатор” и срещу това е изредил функциите и на двете длъжности. А имено стопанска дейност – функциониране и контрол, продуциране на книги, филми и научни експедиции. Не е записал двете длъжности в отделни периоди, както трябва да бъде и те са в един абзац. Така комисията е заблудена, че Костадинов има необходимия за поста директор петгодишен стаж в областта на културата, а не само 3, както е всъщност.

Костадинов опита да заблуди и екипа ни, че тези две длъжности са едно и също.

„Издадохме длъжностна характеристики на Костадин Костадинов на 9 ноември 2012 година. Тогава щеше да кандидатства за директор на музей и за да участва в конкурса, се изискват такива длъжностна характеристика”, обясни Юлиан Ангелов от ВМРО.

Костадин Костадинов пред екипа ни опитва да представи двете различни длъжности, на които е работил във ВМРО, за една обща длъжност.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.