От институцията призовават Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение

От Сметната палата опровергаха твърденията на председателя на партия „Възраждане” Костадин Костадинов, че не е имал възможност за отказ от партийна субсидия. Той заяви това в разследване на Васил Иванов, излъчено в предаването „Неделята на NOVA”. От Сметната палата твърдят, че не са давали указания на Костадинов, че не може да върне субсидията си. От контролния орган призовават политикът да се извини за направените внушения.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?

"В предаването „Неделята на NOVA“ на 3 май 2020 г. е излъчено разследване на журналиста Васил Иванов „Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?“. В него бяха изнесени факти, свързани с възможността ПП „Възраждане“ да се откаже от полагащата ѝ се по закон държавна субсидия, която очевидно е била получавана, разходвана и част от нея дарена, съгласно представените и одитирани от Сметната палата финансови отчети. На поставения въпрос към Костадин Костадинов, председател на ПП „Възраждане“: „Защо партията, въпреки изразеното си публично желание да се откаже от получаването на държавна субсидия, не го е направила?“ в предаването той отговори, че веднага след изборите през 2017 г. е отправил запитване към Сметната палата, откъдето му казали, че това е невъзможно. Това твърдение на Костадин Костадинов не отговаря на истината. Сметната палата никога не е давала указания и не се е произнасяла, че няма възможност за отказ от получаване на държавна субсидия", подчертават от Сметната палата.

Партийната субсидия става 8 лева

"В свое писмо (с изх. № 48-00-336/13.04.2017 г.), в отговор на писмено запитване от Костадин Костадинов за възможностите да се откаже от субсидията, Сметната палата посочи, че начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за политическите партии. В същото писмо Сметната палата посочи още, че няма законова забрана политическите партии да даряват средства, ако считат, че това е присъщо за дейността им. Сметната палата призовава председателя на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина", казват още от пресцентъра на институцията.

Защо депутатите се скараха и в последния ден от дебатите за партийната субсидия?

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.