От ДПС не участваха в гласуването

Депутатите увеличиха партийната субсидия. Парламентарните партии ще получават по 8 лева на глас. "За" гласуваха 182 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 1, с което предложението бе прието.

Депутатите оставиха партиите без субсидии (ОБЗОР)

През лятото субсидията падна на 1 лев, след като се установи, че е била над 11 лева за предпоследните избори. 

Новото решение доведе до обвинения в тайни договорки. Според ДПС управляващите от ГЕРБ и опозицията БСП са направили заговор. 

„Въпросът с гласуването на чл. 64 остава неуреден. Затова предлагам да се върнем към чл. 64 и да се проведе гласуване по текст”, заяви Емил Димитров, „Обединени патриоти”.

Процедурата за трето прегласуване на партийните субсидии дойде след консултации между ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

„Колегите от „Обединените патриоти” настояват да подкрепим предложението на БСП”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Ходът на мнозинството обаче не се понрави на ДПС. А мотивът им - текстът бил вече прегласуван два пъти, а третият опит щял да наруши правилника.

ДПС заподозря ГЕРБ и БСП в договорка

„Бих искал да се позовете на какво основание подлагате на гласуване?! В момента, уважаема г-жо Караянчева, или бъдете председател на Народното събрание и следете за спазване на правилника, или отстъпете тази длъжност”, каза Мустафа Карадайъ, ДПС.

Партийните субсидии обаче бяха прегласувани, от догодина партиите ще разполагат с 8 лева за спечелен глас. По предложение на БСП. В знак на протест преди окончателния вот ДПС напуснаха залата.

„Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал. Фактите сочат обратното на това, което твърди г-жа Нинова. ГЕРБ и те твърдяха, че няма такова съглашателство, но нарушиха правилника”, заяви Карадайъ.

„Тук няма място за никакво злорадство. Просто надделя здравият разум. Ние се радваме, че те подкрепиха нашето предложение. Дойде предния ден и препоръка от Европа. Популизмът и шоуто може да доведат до трудно преодолими последици”, контрира проф. Румен Гечев от БСП.

На обвиненията на ДПС за комплот между социалистите и ГЕРБ финансовият министър беше лаконичен:

„Позицията на ДПС си е тяхна работа”, заяви министър Горанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook