Общинарите в Пазарджик приеха единодушно дарението на депутата Делян Пеевски

Окончателно – гората край Црънча остава на местните хора. На извънредно заседание общинските съветници в Пазарджик отмениха единодушно предишното си решение, с което бяха одобрили продажбата на 368 дка. Това стана възможно след дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, чиято воля е общината да не се разделя с гората си.

Сериозна дупка в бюджета принуди пазарджишката община да обяви за продан гората на село Црънча. На протест се вдигнаха местни жители. Те излязоха на Гергьовден, когато в Црънча се празнуваше 6-ти май .

„Благодарихме на всички, които имат отношение този казус да бъде решен положително, включително за нас. Благодарихме на г-н премиера Борисов, на г-н Пеевски като дарител, на общинските съветници, които се вразумиха и приеха правилното решение сега”, казва Трендафил Величков, жител на Црънча.

Гората на Црънча остава на селото, Пеевски дари 700 хил. лв.

Общинарите гласуваха още гората на селото да стане публично-общинска собственост, а според условието на дарителя, в селото ще има парк, наречен на името на "Свети Георги", за което се заделя половината от сумата - 350 000 лв. Останалите пари са за издръжката на волейболния клуб "Хебър" в Пазарджик и ще се преведат по неговата сметка.

„След отмяната на нашето решение за нейната продажба, ние ще получим обещаната сума от дарителя", заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. 

По време на сесията бе прочетена и декларацията на жителите на село Црънча, които благодарят на дарителя за неочаквания жест.

Тодор Попов припомни, че в деня на протеста на жителите на селото - навръх Гергьовден, е получил предложението за дарението под условие, така че гората да бъде спасена от продан. Кметът разкри, че в същия следобед му е звънял и премиерът Бойко Борисов, притеснен от протеста на хората.

А жителите на селото имат още един апел. „Когато успяваме, удържаме всекидневните набези на иманяри. Затова апелът ми към министъра на културата и към министър-председателя е, нека този обект да бъде добре проучен и културното наследство да бъде опазено в него”, смята Трендафил Величков.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.