Помощ за хората на изкуството без доходи

„Зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това важи за открити и закрити помещения. С удоволствие ще отида на представление, тъй като мерките са изключително добри и няма причина за притеснение“. Така в студиото на „Здравей, България“ министърът на културата Боил Банов коментира решението да се отварят кина, галерии и музеи.

Отпускат нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти (ВИДЕО)

"Хубавото е, че в нашата държава хората имат устойчиви навици да употребяват култура. Има усет и желание за нея. Според мен добрите навици ще се върнат бързо“, допълни Банов.

Относно недоволството в културния бранш той коментира, че първите мерки са за най-нуждаещите се. Именно затова е взето решение за изплащане на пълна заплата за всички работещи в държавни културни институции. 3 минимални работни заплати с осигуровка са предвидени за свободните артисти с доход под 1000 лева на месец.

Що се отнася до останалите свободни артисти и дейци на културата, Банов ги насочи към безлихвените заеми в размер до 1500 лева на месец. Според него, когато преди кризата си имал добри доходи, се предполага, че ще можеш да изплащаш такъв заем, а и е възможно да имаш заделени средства. Банов отрече да е необходимо да си се осигурявал 6 месеца назад, за да вземеш такъв кредит. 

Kината, музеите и галериите отварят отново (ЗАПОВЕД)

Той обясни, че всеки, на когото му се откаже безлихвен кредит, трябва да сигнализира в министерството. "Ние ще обърнем конкретно внимание на всеки един случай. Дал съм личния си телефон на всички и могат да се свържат с нас“.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.