Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се разрешава и провеждането на културни събития на открито

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискванията за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

След ваканция в чужбина – 14 дни карантина (ВИДЕО)

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Какви бяха мерките и забраните у нас през последните близо два месеца?

Допускат се и посещения на кина, като ще може да се запълва до 30% от капацитета на залите.

 

 

За да заработят музеи, галерии и кина всеки ще трябва да реши може ли да спазва новите правила. „Всеки трябва да си направи схема за влизане, така че да не се сблъскват потоците, когато се организира събитие. 30% от салона означава хората да са шахматно разделени. Със сигурност трябва да има третиране на ръцете с препарат за всички влизащи. Всички зрители трябва да са с маски“, заяви минстърът на културата Боил Банов.

За концертите и театрите изискването е по-различно. Събитията трябва да са само на открито. А това означава, че трябва да се намери място къде да се играят постановки. Препоръката на министъра е да се поставят представления с по-малко артисти. „Според мен е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски. Това е въпрос, който самите колективи трябва да решат“, коментира той.

 

 

Театрите вече търсят възможности как да отворят по-скоро врати за зрители, дори при новите условия.

„Това не е лесен процес. Не може веднага да кажем, че това нещо трябва така и така да стане. Въпросът е, че има възможност, за което аз съм много щастлив. Все пак имаме светлина в тунела“, посочи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Киносалоните също са в режим на преценка могат или не могат да отворят. Въпреки че могат да работят при запълване на 30% от залите си, проблемите са много. Основният – почти всички служители са съкратени, защото не са отговаряли на изискванията за мярката 60 на 40.

„На практика ние не можем да се самоиздържаме като използваме 30% от капацитета ни. Единици кина вероятно ще отворят в петък и то в по-малките градове, които са малки и по-гъвкави, но не очаквам, че кината ще започнат да работят масово скоро“, каза Божидар Илиев – Асоциация на българските киносалони

И в театрите, и в киносалоните обаче последствията от пандемията ще се усещат много време напред. „Ние до 17 юли нямаме премиерно заглавие, нито холивудско, нито европейско, нито българско“, посочи още Илиев.

„Ние тепърва ще търпим щети оттук нататък, като имам предвид следващото десетилетие. Знаем колко трудно се връщат хората, колко лесно се плашат, какъв е процесът на възстановяване“, смята Калин Сърменов.

Засега оперите няма да могат да работят, както и да има концерти на закрито.

Отварянето на моловете ще е сред последните мерки, които ще предприемем, каза пред журналисти министър Ананиев преди заседанието на Правната комисия в Народното събрание, на която ще се разглежда на второ четене Законът за здравето. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.