Извънредно положение в България беше въведено на 13 март

Извънредното положение в България беше въведено на 13 март – първоначално за месец. Със заповед на здравния министър бяха преустановени учебните занятия, както и посещенията в детските градини и яслите. Затвориха врати моловете, кината, музеите, театрите, както и ресторантите, и дискотеките. Бяха спрени детските и женските консултации. Отворени останаха банките, магазините и аптеките.

България в извънредно положение за 1 месец

От 21 март в сила влязоха по-строги мерки. Бяха създадени контролно-пропускателни пунктове по пътищата на областните центрове. Беше забранен и достъпът до паркове и градинки. На 30 март Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски. На следващия ден тя беше отменена заради обществено недоволство. На Цветница с нова заповед отново бяхме задължени да носим маски навън. На 1 май забраната отпадна и сега те са задължителни само на закрити обществени места като магазини, аптеки и в градския транспорт.

Депутатите приеха промените в Закона за здравето, връщат се на работа от 14 май

На 3 май започна поетапно разхлабване на мерките. Бяха разрешени посещенията в ресторантите и заведенията с градини и тераси. Допуска се и упражняването на индивидуален спорт на открито като тенис, колоездене и други, при спазване на дистанция от най-малко два метра и половина. Стартира и обучението на кандидат-шофьорите.

Отменят се част от мерките, въведени заради COVID-19 у нас (ЗАПОВЕД)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК