Здравният министър издава 4 заповеди, които влизат в сила от полунощ

След два месеца на ограничения, точно в полунощ една безпрецедентна ситуация ще се замени от нова. Извънредното положение стана извънредна епидемична обстановка. Това беше обявено на извънреден брифинг тази вечер в Министерския съвет.

Причината за изненадващото решение на правителството е, че коронавирусът остава все така непознат, няма ваксина, възможно е и повторно заразяване. Но, оказа се, мерките всъщност се разхлабват.

65 нови случая на коронавирус у нас, сред тях - 9 деца (ВИДЕО)

Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията на COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Сред мотивите за решението на Ананиев е фактът, че не е ясно какво причинява заболяването, както и липсата на лекарство против болестта. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 вида. Те ще бъдат публикувани до 00 часа на сайта на Министерство на здравеопазването и започват да функционират от полунощ.

"COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последствия. Огнищата на болестта са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се заредиха в семейна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица социални домове", обясни Ананиев. 

КРАЙ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ: Как живяхме последните 60 дни?

Възобновяват се и трансплантациите. Можем да възстановим тази дейност, защото донорите отиват в други държави, които са в по-влошена обстановка. У нас има създадена напълно безопасна организация, заяви още здравният министър. Отварят се и парковете и градските градини за движение, това ще става със заповед на кметовете и областните управители.

Ананиев увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса.  Той е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това остава в сила. И ще продължи да важи както за български, така и за чужди граждани. Ще започнат, обаче, разговори със съседните държави за въвеждане на реципрочни мерки при пътуване. А към работодателите препоръката е една - дистанционна работа.

Шампионатът по футбол ще стартира на 5 юни. Националният оперативен щаб пък ще дава брифинг само веднъж дневно - сутринта. Това е решено след среща на ръководството на Щаба с премиера Борисов. 

Извънредното положение пада, част от мерките остават

Какво реално означава новата ситуация - всичко, което е било затворен до момента, остава затворено и от утре - за пример са училищата и градините.  И всичко,  което работи сега,  ще продължи да работи. Решението за детските градини ще бъде взето допълнително. В момента се изготвя алгоритъм,  по който да се прецени коя градина може да отвори. Ще бъдат питани и родителите дали искат да пуснат децата си.

"Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 12 деца", обяси Ананиев.

 

Правилата, по които ще живеем в извънредната епидемична ситуация, ще бъдат облечени в 4 нови заповеди. Очаква се те да бъдат обявени в следващите минути, за да могат да влязат в сила от полунощ. Първата от тях определя противоепидемичните мерки.

Втората разписва ограниченията при влизане или излизане от държавата и позволява да се прилага задължителната карантина от 14 дни. Третата разписва правилата за налагане на карантина и изолация при контакт с болни.  Четвъртата определя кои обекти продължават да работят и кои остават затворени. Както стана ясно, правилата остават такива, каквито са и в момента.

"Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.", се съобщиха по-рано от правителствената пресслужба.

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му", се казва още в съобщението.

 

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.