От Комисията смятат, че те са дискриминационни спрямо вноса, от земеделското министерство не са съгласни

Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо до България. Поводът са мерките, които бяха взети в подкрепа на родната продукция в кризисната ситуация около коронавируса, предаде БНР. 

В края на април беше решено, че търговските вериги с 10 и повече обекта в страната трябва да предлагат регионална продукция и да я излагат на видно място.

Танева и големите търговски вериги се разбраха за българските стоки

Според ЕК обаче тези мерки били дискриминационни и фаворизират местните хранителни продукти. От Комисията допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец.

Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище, съобщава още националното радио.

От Министерството на земеделието и храните отговориха, че по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки на чужди стоки в търговските обекти, както и на продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната.

Задължават търговски вериги с над 10 обекта да предлагат регионални стоки

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни, се казва още в позицията на земеделското министерство.

Чрез приетото постановление бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране, се казва още в позицията.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза, заявяват от Министерството на земеделието.

И допълват, че ще изпратят в срок обосновано становище до Европейската комисия.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.