Законопроектът ще бъде гледан в пленарна зала в сряда

По-ниският ДДС от 9% ще влезе в сила от 1 юли. Законопроектът беше внесен в деловодството на НС. Той е разписан от ГЕРБ и „Обединените патриоти”. Намалената ставка ще важи до 2021 г.

Депутатите ще бързат максимално с приемането на промените, за да може ставката да бъде намалена още от 1 юли. Това ще важи за хотели и ресторанти, които са регистрирани по Закона за туризма, както и за книгите и учебниците. Засега за други сектори по-ниско ДДС нямало как да има.

„Унифицира се в целия сектор „Туризъм” ДДС, защото до момента само хотелските услуги бяха намалени. Това дава шанс на сектора”, заяви Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

Цонев: Намален ДДС на детските стоки ще помогне срещу демографската криза

„Има много въпроси защо да не намалим на това или онова. В единия случай се опитваме да спестим стотици хиляди работни места или съответно да стабилизираме бизнес, който дава 12% от БВП, в другия случай говорим за социални политики“, каза още той.

Един от хората с ясна позиция против такова намаляване, е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

 

При проверка кои депутати са се подписали под законопроекта, подписът на Стоянова липсва. Противник на идеята е и финансовият министър Власислав Горанов.

„Нали знаете, на думата „министър“, коренът е от латинската дума „слуга“. Той е затова - да изпълнява това, което народът реши. Като негов представител, ако го реши, финансовият министър ще го изпълнява, какво друго да кажем“, посочи още Искрен Веселинов.

Бизнесът прие радушно датата 1 юли. „За нас това е директна помощ за бизнеса. Също така има и изразен социален ефект, защото е помощ и за домакинствата“, каза Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

А издателите обещаха по-ниски цени. „Намаляването на 9% на ДДС върху книгите ще доведе най-вероятно до около тези 9% от крайната цена – намаляване на цената на книгите“,  коментира Веселин Тодоров, който е директор на издателство.

 

 

„Въпросът е да мислиш според ситуацията и времето. Времето на единния ДДС е отживелица”, коментира тази сутрин в предаването „Здравей, България” Йордан Цонев от ДПС. „Няма да има кой знае каква щета от ресторантите. Нито от детските храни и стоки. Но ако общо ДДС се смъкне с 2%, мисля, че поне 2 млрд. ще отидат надолу. Няма с какво да се компенсират. Тогава трябва да мислим за повишаване на личните данъци, на преките данъци”, смята Цонев. „Твърдя, че може да се премине към диференцирани ставки там, където е нужно да се подкрепи българската икономика”, заяви депутатът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.