В сезона активността им отново е голяма

В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените зелени площи.

„В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито”, посочи началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева.

Експерт: Кърлежите и комарите не разпространяват коронавирус

Тя допълни, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19. „Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни”, обясни Илиева.

За нашия регион опасниза хората са Лаймската болест, Марсилската треска и Ку-треската, каза още началникът на отдел „Паразитология”.

От думите на Цезарина Илиева стана ясно, че към настоящия момент са приключили обработките в парковете и градинките. Довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в София. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.