Пациентът е на 64 години и е бил с коронавирус

В Пловдив 64-годишен мъж, заразен с коронавирус, беше излекуван след 26 дни на апаратна вентилация. Самите лекари определят ситуацията като изключение. Пациентът е бил приет с дихателна недостатъчност. Наложила се механична вентилация заради усложняване на здравословното му състояние.

Нейко Нейков трудно намира думи, за да опише благодарността си към лекарите, които го връщат към живота. Мъжът работи на бензиностанция и предполага, че клиент го е заразил с коронавируса.

"До такава степен съм им благодарен, че няма думи какво да им кажа. Едно голямо, голямо благодаря. Те заслужават не да им казваш лекари, а да ги целуваш постоянно", казва Нейко Нейков.

МЕДИЦИНСКО ЧУДО: В Пловдив излекуваха пациент след 26 дни интубация (ВИДЕО)

Мъжът има и съпътстващо заболяване - сърдечна аритмия и наднормено тегло. Лекарите обаче му прилагат силна медикаментозна терапия и на 26-тия ден от апаратната вентилация, успяват да го върнат към живота. Нещо, което според медиците е рядкост и го отчитат като успех.

„Пациентът постъпи в болницата в средноувредено състояние. Той беше с температура и кашлица, без да има ясна връзка със заразени пациенти. След тридневно наблюдение, човекът се влоши до степен апаратна вентилация, продължила 26 дни”, обясни началникът на реанимационното отделение в УМБАЛ „Каспела” в Пловдив д-р Юри Спасов. 

 

 

Той посочи, че благодарение на натрупания световен опит и на българските медици, е имало яснота как трябва да бъде лекуван пациентът. „Когато започна клинично подобрение, със съответните параклинични критерии, които да ни карат да мислим, че е готов за екстубация - преминахме към тази стъпка и успяхме да го задържим в добро състояние”, добави още Спасов. 

„Всички колеги, които работят в интензивната медицина, са наясно какво означават тези 26 дни интубация. За моя радост и на целия екип, пациентът успя да се закрепи в добро състояние, което ни позволи да сме спокойни”, заключи д-р Юри Спасов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.