Децата в група ще бъдат не повече от 10-12

До дни става ясно кога ще отворят детските градини и най-важното - за колко деца ще има място в тях. Оказва се, че в столицата сценарият за по-малко деца в група на практика е невъзможен.

Ако едно дете се зарази, цялата градина затваря

Здравните власти вече съобщиха, че ако яслите и градините отворят врати, децата в група трябва да бъдат двойно по-малко от обикновено -  не повече от 10-12. А родители попълват онлайн анкети с отговор на въпроса: "Ще пуснат ли децата си, когато отворят градините?".  Ако се окаже, че желаещите са повече от предвидените места, е възможно посещенията да са на смени - през седмица. В София децата, посещаващи ясли и градини са над 44 хиляди. В телевизионно интервю зам.-кметът на София - Тодор Чобанов, заяви, че "единственият реалистичен сценарий за столицата е нормално отваряне с пълен състав на групите."   

С дезинфектанти, маски и шлемове. Така учителките в столичната ясла "Вълшебство" се готвят да посрещнат децата. По списък те са 100. А повече от половината родители вече са заявили, че ще ги пуснат, щом тя отвори.

 

 

За здравния контрол се разчита основно на съвестта на родителите. Децата няма да минават през медицински изследвания, за да не се образуват опашки пред кабинетите и лабораториите. Всяка сутрин на входа ще бъдат връщани децата с видими симптоми на заболяване. 

Млечните кухни започват работа от утре

Бързи тестове в столична ясла са установили, че нито един служител не е позитивен за COVID-19. В случай на положителна проба обаче заведението ще бъде затварено. Както в повечето градини в страната и тук персоналът е в рисковата група.

Изискването за дистанция между децата няма как да се спази, категорични са учителите. Затова през деня ще се разчита на повече игри на открито, а за следобедния сън децата ще бъдат слагани през едно легло.

 

Официално от днес заработиха детските кухни. Те са 75 на територията на столицата и приготвят меню за над 5 000 деца. Всички служители вече са минали през тестове за коронавирус. Не е установен нито един заразен, а помещенията, в които се приготвя храната, са дезинфекцирани.

„Преди да отворим, яслата и раздавателният пункт бяха основно почистени и дезинфекцирани. Закупили сме предпазни маски и шлемове за персонала, ръкавици и дезинфектанти. Целият персонал премина през бързи тестове и всички те са отрицателни”, обясни директорът на 35-а детска ясла Росица Стоянова.

А от 18 май започна записването на децата, приети на първо класиране за ясла и детска градина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.