Австрия и Германия вече обявиха, че ще отворят границата си помежду си на 15 юни

Държавите от Централна Европа, включително Австрия, Чешката република, Германия, Унгария и Словакия, могат да отворят своите граници една към друга от средата на юни, заявиха представители, след като проведоха две видеоконференции във вторник, пише БГНЕС.

Германия има относително ниска степен на смъртност от новия коронавирус, който затвори границите на целия континент, докато другите четири страни са сред шампионите на ЕС в борбата срещу разпространението му.

ВЕЧЕ Е ФАКТ: Край на свободното придвижване към Великобритания

"Смятаме, че бихме могли да създадем мини-Шенген, който да позволи на хората да пътуват без гранични проверки, тестове или последваща карантина в средата на юни", заяви чешкият външен министър Томаш Петричек след разговор с австрийските и словашките си колеги.

Австрия и Германия вече обявиха, че ще отворят границата си помежду си на 15 юни.

"Ако направят това, би било хубаво да отворят границите с Германия, Австрия, Унгария и, надявам се, и Словакия на 15 юни", каза чешкият премиер Андрей Бабиш.

Бабиш „се срещна“ на видеовръзка с колегите си от Унгария, Полша и Словакия, както и германския канцлер Ангела Меркел.

Йоахим Херман, министърът на вътрешните работи на германската провинция Бавария, заяви, че във вторник все още не е взето решение и всичко зависи от разпространението на вируса в идните дни.

Всичките пет държави наскоро облекчиха ограничителни мерки, предприети за борба с вируса и са членове на Шенгенската зона, обхващаща 26 държави.

Британското посолство разясни новата точкова система за мигранти

Петричек се съгласи, че ще бъдат необходими допълнителни разговори, като добави, че Словакия - която има най-малко смъртни случаи на човек от COVID-19 в Европа - е доста предпазлива при повторното отваряне на границите си.

В понеделник Словакия заяви, че ще позволи на своите граждани да пътуват до осем избрани държави за 24 часа към 21 май, без да се налага да дават отрицателен тест за вируси или да влизат в карантина.

Петричек заяви, че би искал да добави Полша към групата през втората половина на юни.

"Полският премиер казва, че ситуацията там не им позволява да мислят за това сега", каза Бабиш.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.