Това стана със заповед на министър Ананиев

Считано от 22.05.2020 г. се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. Считано от 26.05.2020 г. се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика, се казва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Нови случаи на зараза при деца и медици, 4 нови жертви с COVID-19 (ВИДЕО)

Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика.

Изключение от забраната за провеждане на спортни мероприятия на открито и на закрито се допуска и по отношение на самостоятелните плувни комплекси и басейни, като не се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти.

Със заповедта се разрешават както провеждането на обучение на кандидатите за водачи на моторни превозни средства за оказване на първа долекарска помощ, така и провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители.

По-късно през деня министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която от днес се допускат индивидуалните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. Два дни по-късно (22.05.2020 г.) ще бъдат разрешени колективните спортни занимания на закрито, отново без състезателен характер и без присъствието на зрители. От 26.05.2020 г. ще бъде позволено провеждането на индивидуални и колективни спортни занимания на закрито и открито за деца до 18 годишна възраст, също без състезателен характер.

В заповедта, подписана от министър Кралев, са упоменати противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани от собствениците (наемателите) на спортните обекти, от персонала, спортистите, треньорите и длъжностните лица.

"Задължително ще бъде провеждането на филтър на входа на съоръженията, като на всички се измерва телесната температура. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум четири пъти дневно, в т. ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докосват. Служителите се защитават с маска за лице, шлем или преграда, както и с ръкавици. Най-малко четири пъти месечно трябва да бъде извършвано почистване на филтрите на вентилационните и климатичните инсталации. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения трябва да бъдат почиствани и дезинфектирани на всеки час.  Собствениците (наемателите) на спортните съоръжения са длъжни да определят служител, който да отговаря за изпълнението и спазването на указанията.

Членовете на персонала, които се чувстват болни и имат оплаквания като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица или повишена телесна температура са задължени да останат у дома. Същото се отнася и в случай на болен в дома на служителите. В тренировъчните зали не се допускат лица освен спортисти, треньори и длъжностни лица, пряко отговорни за подготовката на състезателите", пише още в заповедта на министър Кралев. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.