Бракониери в действие

Безпрецедентна акция в гората. Оказва се, че бракониерите не спят, а целта им е ценни трофей. Този път не останаха безнаказани и бяха задържани от служителите на реда. В автомобила им те открили два сръндака с огнестрелни рани и две карабини. За съжаление главите на животните били отрязани.

“Получихме сигнал, че в района на едната ловна дружинка навлиза джип, който не е на някой от местните ловци. Според човека, който подаде сигнала, това са били бракониери. Пристигнахме там и започнахме да ходим по следите. Чухме, че се произвеждат и изсрели“, разказва Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство".

„Намерихме колата, но там нямаше никой. Изстрели продължиха да се чуват, което за нас значеше, че ловът за тези хора продължава. Тогава заехме удобно място за да ги изчакаме и проверим“, допълва той.

Проверката установява – двама ловци с извадени ловни карабини от калъфите. Те не предоставят разрешително за ловуване, ловен билет или членска карта. Проверката констатира, че в багажника на джипа има два отстреляни сръндака.

„Такива сигнали има често. Стремим се да превърнем това в една последователна борба. Тази практика се прехвърли от рибарите при ловците“, казва Владимир Цветков - председател на рибарски клуб.

„От 1 май реално може да се ползват трофейни екземпляри под определени условия. При този случай отстреляните животни са малки и въобще не можем да говорим за такива трофейни размери. Тези животни имат потенциал да се превърнат в такива след години“, коментира инж. Сашко Каменов - директор на РДГ Берковица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.