Темата коментира кметът на Варна Иван Портних

За замърсяване на морето край Варна сигнализират потребители в социалните мрежи. Според снимки на тъмни участъци - това са поражения от аварирала тръба на канализация за мръсна вода.

„В социалните медии има доста снимки, които илюстрират цъфтежа на два вида планктон, както обясниха от Института по океанология”, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Стотици килограми мъртва риба на брега на Варненското езеро (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което трябва да се знае за тръбата е, че строителството ѝ започва през 2009 г. и е завършена 2011 г. Аварирала е – факт. Веднага след установяването на аварията всички институции са информирани от ВиК. В момента се работи по отстраняването на проблемите”, допълни той.

 

 

Портних обясни и защо работата по тръбата започва повече от половин година след като е установен пробивът. „Това е едно наистина сложно съоръжение, което минава по дъното на езерото. Необходима е специализирана техника и обучени хора за този ремонт. Както и обществени поръчки. Ремонтът може би ще бъде завършен в реалистичния срок от месец до месец и половина”, разясни градоначалникът.

Ремонтират тръбата, замърсяваща водата във Варненския залив

Кметът посочи още, че през последните години са направени инвестиции за опазването на черноморските води в региона на Варна. „Думите за екокатастрофа и подобни, които се опитват да бъдат насаждани са неуместни”, заключи Портних.  

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.