По непотвърдена информация доведеният син на Емилия Масларова е поръчал бизнесдамата Станка Марангозова

Подполковник от НСО ръководил група за поръчкови убийства. Държавният гард е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според обвинителите групата е поела и изпълнила поръчката за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. А цената била 50 000 лева. Марангозова бе застреляна в началото на октомври миналата година. Тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза.

По непотвърдена информация поръчител е Иво Масларов - доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова. Срещу него тече дело за изнудване, а жертва на рекета била именно Марангозова. Преди време антикорупционната комисия е запорирала имущество за няколко милиона лева на Масларов.

 „Имало е вече постановени такива мерки, само че по обвинение за участие в организирана престъпна група за изнудване”, потвърди Сотир Цацаров - председател на КПКОНПИ.

Емилия Масларова заявява, че няма отношения с доведения си син от години и не знае с какво се занимава той в момента.

Мъж намери жена си застреляна в колата им в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трима са обвинени за убийството на Станка Марангозова. Между тях е и поръчителят, който се издирва с европейска заповед за арест и чрез Интерпол.

"Установена е организирана престъпна група за разпространение на наркотици, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража". Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО", обясни Сийка Милева.

 

 

Разкриха поръчково убийство в София (ВИДЕО)

Предвид работата му служителят на НСО, който е с чин подполковник, е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия и охрана на лица.

От мобилния му телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Военно-окръжна прокуратура ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.  

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. В телефона си е имал и проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на придвижване.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза говорителят на главния прокурор.

Поръчител на убийството на Марангозова е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. Според събраните доказателства, част от обещаната сума е разпределена между физическия извършител и помагача.

„Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета”, обясни Милева. На автомобила й бил монтиран GPS tracker и е следена в реално време. От интернет е закупен мотоциклет, чиято визия и цвят са променени. „В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушителя, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози”, обясни Милева. След като я убива, извършителят отива до водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът.

При претърсванията в домовете на тримата обвинени са намерени наркотици и боеприпаси.

Материалите от досъдебното производство са изпратени на Военно-окръжна прокуратура София, обясни административният й ръководител Петър Димов.

Относно физическия извършител, през 2017 г. той е обвинен в отвличане и изнасилване. Делото в момента е в съдебна фаза.

„Запознаването на извършителя и останалите участници в групата е станало в затвора. След излизането от затвора, поемат поръчката за това убийство”, обясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

„Бяха извършени изключително големи по обем мероприятия. Беше голям кръгът от лицата, които са потърпевши от нейните действия”, заяви шефът на Националната полиция в МВР Христо Терзийски. „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

„С поръчителя на това деяние сумите са изключително сериозни ”, обясни още началникът на Националната полиция.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

Нови разкрития по случая с убийството на бизнесдамата Станка Марангозова

От НСО излязоха с изявление. В него се казва, че оказват пълно съдействие на разследващите от Военно-окръжната прокуратура в София.

„Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона”, се казва още в изявлението на Службата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.