Италия и Гърция се готвят да отворят плажовете си, Испания обмисля създаване на безопасни коридори

Редица държави в Европа се подготвят да рестартират туризма си, въпреки че броят на потвърдените случаи на коронавирус по света подмина 5 милиона. Починалите в Европа вече са 170 000. С наближаването на лятото, много европейски държави започнаха да обявяват плановете си за съживяване на туризма. В Гърция ще може да се почива от 15 юни.

Гърция започва да посреща чуждестранни туристи от 15 юни

"През април и май туризмът беше на най-ниското си ниво. Така че, каквото и да постигнем тази година, ще бъде печалба. Ще кажа отново - приоритетът ни е  да запазим работни места, да помогнем на хората в сектора да се приготвят за голямата контраатака през 2021 година", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

България се готви да свали ограниченията за пътуване към Гърция

Италия, която пострада най-тежко в Европа от коронавируса, също се готви да отвори плажовете си скоро. Но преди това чадърите ще бъдат отделени на 5 метра, така че плажуващите да нямат контакт помежду си.

"Бяхме принудени да направим много промени, за да можем да отворим. Дезинфекцираме кабините на плажа, ресторанта, складовете и бара. Много от клиентите ни са любители на спорта, но трябваше да премахнем спортните площадки. Махнахме игрищата за плажен тенис и волейбола. В ресторанта демонтираме всяка втора маса", обясни Масимо Зардето - управител на заведение.

Ангелкова: Водят се интензивни разговори за възобновяване на чартърите от 15 юни

Испания неотдавна облекчи някои мерки, но вероятно туристите ще могат да започнат да се завръщат в страната най-рано през юли. Обмисля се създаването на безопасни коридори за граждани на други държави, в които нивото на заболеваемост е същото или по-ниско. Мадрид ще обсъжда дали да не отмени двуседмичната карантина за всички пристигащи от чужбина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.