Това се случва пет години след жестокия побой над малката Никол

Отива ли акушерката Емилия Ковачева в затвора и за колко време - отговорът ще стане ясен до месец. Върховният касационен съд ще реши делото в срок, след като процесът стигна последната инстанция. Пет години след побоя над тридневната Никол Димитрова, делото е на финалната си права.

Намалиха присъдата на акушерката, пребила бебето Никол

Емилия Ковачева не дойде на заседанието. Спазвала противоепидемичните мерки.

"Няма смисъл да се утежнява процесът. Тя изрази своето съжаление за това, което е станало, за цялата ситуация, която се разиграва", обясни адвокатът й Жанет Желязкова.

Обвинението за убийство е прекалено тежко, а присъдата от 16 години затвор - твърде голяма, смята защитата на Ковачева. Затова поиска намаляването й.

"Ако самата подсъдима е целяла да постигне този вредоносен резултат, тя не е имала абсолютно никакви причини да го направи. Все пак се касае за  едно детенце, което е едва на 3-4 дни. Така че едва ли тук можем да говорим за опит за убийство, което е доста сериозно деяние. В крайна сметка аз считам, че се касае за един доста сериозен психически проблем", заяви Желязкова.

 

 

В залата с новородените е имало общо пет деца, посочи адвокатът на родителите на Никол. Единствено върху нея обаче е упражнена физическа агресия. А петгодишното вече момиченце е с тежки пристъпи на епилепсия. Лекари не изключват те да са  резултат от нанесените й удари с юмрук по главата.

Искат 18 г. затвор за акушерката, обвинена, че е пребила бебе на 4 дни

Според семейството на Никол, Ковачева трябва да остане в затвора с доживотна присъда. А прокуратурата настоява акушерката да плати и 400 000 лв. кръвнина. Решението на Върховния касационен съд е окончателно. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.