В шест детски заведения нито един родител не е заявил желание да изпрати детето си там

Въпреки краткия срок за организация - детските градини в София вече са напълно готови за работа. Това увериха от Столичната община. Децата трябва отново да се върнат в яслите и градините на 26 май.

Само преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова призова родителите, които имат възможност, да задържат още малко децата си вкъщи. Изглежда, че този апел беше чут.  Последните данни показват, че само 1/4 от децата, които са записани в детски градини ще се върнат в тях от вторник. При яслите процентът е малко по-голям. Така от 44 000 деца, които посещават детски заведения в столицата, само около 12 000 реално ще се върнат в тях.

Положителна проба за COVID-19 в детска ясла (ВИДЕО)

Само три дни преди появата на децата, проверяваме на място изпълнени ли са вече всички условия за безопасност. Промените започват още от двора.

"Това са червени ленти, които са начертани на метър и половина - направени са така, че да не се получава струпване на родителите, защото във вторник е първият ден, в който отваряме врати и наистина процесът ще е по-дълъг при приемане на дечицата", обясни Гергана Делиджашка.         

Със стрелки са определени и два отделни коридора - през единия родителите ще идват, а през другия - ще си тръгват. Различни коридори за деца и учители има и вътре в сградата - за да не се срещат групите. Във фоайето е обособен и пунк за здравен контрол.

Започва поетапно отваряне на детските градини и яслите

"Идеята е да не влизат повече от двама родители с две деца. Тук ще има две медицински сестри, които ще извършват сутрешния филтър. Сетрата ще проверява гърлото, ще измерва температурата. Тя ще е с щит, за да бъде също предпазена. След всяко дете термометърът ще се дезинфекцира с чист спирт", обясни Делидашка.

От стаите на децата са прибрани всички килими, играчки и излишни предмети, по които може да се залепи вирусът. Матраците и завивките за леглата са преминали през химическо чистене. Дезинфекцирането на сградата отвън и отвътре ще става по четири пъти на ден. А катерушките ще се дезинфекцират преди и след игрите на децата.

 

 

В детска градина "Калина" са записани близо 200 деца. Засега само 30% от родителите са заявили, че ще ги пуснат във вторник. А общо 6 детски градини и ясли в София въобще няма да отворят на 26-ти май, тъй като се оказва, че нито един родител не е пожелал да пусне детето си.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.