И двата инцидента са станали на мокри пътни участъци

В последния от трите почивни дни трафикът очаквано се засили в поседните часове, особено по магистралата по пътя от морето към София. На фона на облекчените мерки за пътуване и все по-близкия летен сезон, сериозно се промени статистиката за катастрофите след края на извънредното положение. От 14 май досега, за 12 дни, на пътя за загинали 18 души. Ранените в общо 181 инцидента са 210 човека. За сравнение – за последните 12 дни, преди отпадане на извънредното положение, у нас са станали с 46 катастрофи по-малко, при които са загинали 11 души. 

Част от черната статистика стана и тежкият инцидент с турски ТИР край Ботевград, при който мъж загуби живота си. Шофьорът, причинил удара е задържан и в този момент от прокуратурата решават дали му се повдигнат обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Жестоката катастрофа е станала на мокър участък от пътя. По данни на разследващите, в неделя следобед ремаркето на камиона поднася, навлиза в насрещното и се ударя в лека кола. В нея пътувало дете с родителите си. Бащата, който шофирал, загинал на място.

Съпругата на починалия водач и 7-годишната им дъщеря са настанени в „Пирогов“. Състоянието на жената е стабилно, но детето е настанено в реанимация с тежка черепно-мозъчна травма.

Турският шофьор е невредим. Пробата му за алкохол е отрицателна, а той е бил задържан.

Жена загина, а други три са ранени при тежка катастрофа

Катастрофата става на фона на все по-засилен трафик в страната, след разхлабването на мерките срещу коронавируса. За настоящите три дни, само от София са излезли десетки хиряди коли.

„Около 55-56 000 са излезли от София на 22-ри и 23-ти по данни на АПИ. По време на извънредното положение около 20 000 излязоха“, заяви Любомир Костадинов, който е зам.-началник на „Пътна полиция“ - София.

„Както в България, така и в целия Европейски съюз, въведените мерки ограничиха движението по пътя, което доведе и до по-малко пътни инциденти. Средно между 30 и 35% спаднаха пътнотранспортните произшествия, както и ранените и загиналите“, коментира Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Сега, след възстановяването на трафика, идва и сериозният ръст на инцидентите. От „Пътна полиция“ дават за пример София. „От 22-и до момента имаме 62 пътнотранспортни произшествия, които са с материални щети, три са с леко пострадали, двама мотористи и на паркинг леко е бутната една жена“, каза Любомир Костадинов.

Основната причина за сблъсъците е превишената скорост, твърдят от КАТ. За да не расте броят на инцидентите още, от полицията са предприели мерки.

„Имаме разположени екипи, които следят за спазване на Закона за движение по пътищата, агресивното каране на водачите, скоростния режим, както и спирането в аварийните ленти“, съобщи още Любимир Костадинов.

През почивните дни само в София са били засечени над 400 автомобила с превишена скорост, а в Пловдив – над 500.

Засечен е и шофьор, който е карал със 170 км/ч по по Околовръсното шосе на София.

Какво наказание ще получи младежът, блъснал с мотор жена и избягал? (ВИДЕО)

В неделя вечерта жена загина, а други три са в болница след като автомобил се качи на тротоара и ги помете. Случаят е от пазарджишкото село Дебръщица.

Вой на сирени оглася населеното място около 19 часа в неделя. Минути преди това 45-годишна шофьорка изгубила контрол над автомобила си в завой при навлизане в населеното място. Така се отклонила от пътя и връхлетяла жените на тротоара, които се били събрали пред къщата на едната.

„Познавам и четирите жени. Две от тях са певици в женската певческа група и са ми много близки. Това е отвратителна история”, коментира кметът на село Дебръщица Латинка Вълчева.

В автомобила са пътували съпругът и 7-годишното дете на жената, причинила удара. Веднага след сучая тя е задържана. 

 

 

Местните жители искат да направят подписка за възстановяване на легналите полицаи, които преди е имало на този път.

Основна версия за катастофата е несоъбразена скорост. „По всяка вероятност причина за инцидента е несъобразена скорост. Настилката е била мокра, а видимостта - намалена”, заяви Мирослав Стоянов – говорител на МВР-Пазарджик

И трите жени, които са приети в болница след удара, днес са претърпели операция. Една от тях остава в много тежко състояние, с черепномозъчна травма.

От Окръжната прокуратура решиха да пуснат от ареста жената, която е била зад волана на автомобила, тъй като не е имало умисъл за престъплението. Пробите й за алкохол и наркотици са отрицателни. Наказателното преследване срещу нея обаче продължава.

Репортери: Ивелина Драгнева, Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.