Те ще се играят при строги правила

Театралните постановки на закрито от днес са позволени, но при строги правила. Първи да играят се престрашиха в Националния музикален театър в София, където се извиха опашки от чакащи.

Всяка година на 1-ви юни Музикалния театър отваря вратите си за най-малките, този път обаче местата се оказа недостатъчни и се наложи десетки деца да се върнат обратно по домовете си. Причината - строгите мерки, според който в театрите на закрито местата могат да заемат не повече от 30 процента зрители - или в случая 250 седалки.

Как ще работи Сатиричният театър след отварянето му?

След дългото взаимно чакане, опашка и десетки детски погледи изпълнени с очакване, посрещнаха артистите на Музикалния театър. „Не очаквахме такова нещо, което всъщност се случи и бяхме принудени да връщаме дечица”, каза Марияна Арсенова, директор на институцията.

Този месец в театъра посещават  на децата. Изключение за възрастни ще има на 22-ри юни, с концерт съобразен с противоепидемичните мерки.

Храбро - първи в София, на 9-ти юни, вратите си за публика в салона, отваря Театърът на армията. „Назначават се хора от театъра, които конкретно започват да правят коридори за влизане за излизане”, коментира Мирослав Пашов, Директор на Театър "Българска армия".

И макар редица представление да останаха отложени, хората масово презаверили билетите, а не си взели парите обратно.

Как ще оцелеят театрите в условията на спазване на мерки за дистанция?

Ден след армията, на 10-ти юни, големият си салон отваря и Народния театър. След 81-дни раздяла. За да предпазят артистите, в Сатирата също залагат на камерни представления. „На преден план излиза представяния с по-малко колеги на сцената, те са много важни, няма как да ги защитя, нямам ход”, каза Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Извън София обаче театрите не са толкова смели. Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград ще задържи с отварянето на залата си, тъй като с толкова малко публика сметката не излизала. „Спектакли вътре ще започнем да играем от есента , като ще стартираме с премиерата на “Тартюф” по Молиер с режисьор Дамян Тенев, която беше абсолютно готова и премиерата й беше точно около 13 март”, обясни Маргарита Мачева, директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

До тогава обаче в Благоевград ще играят на открито.

Репортер: Благой Цицелков

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.