Главният прокурор беше на посещение в Ябланица, където се провежда специализирана операция срещу битовата престъпност

Прокуратурата тепърва ще решава, дали да възобнови процеса срещу Джок Полфрийман. Това обяви обвинител номер едно Иван Гешев при посещението си в Ябланица. По думите му искането на защитата на австралиеца не е случайно.

Главният прокурор обяви още, че Васил Божков е пратил мейл до държавното обвинение.

„За мен категорично, този сигнал за възобновяване, или жалба, е прелюдия и основание за съответна жалба до Европейския съд за правата на човека”, каза Гешев.

Спецоперация срещу битовата престъпност в няколко населени места (ВИДЕО)

Джок Полфрийман все още е у нас, защото  е в сила забраната на дирекция "Миграция" той да напуска страната. След като ВКС реши, че делото за предсрочното му освобождаване няма да се разглежда отново, подобна мярка е излишна, категорични са юристите.

„Единственото нещо, което можем да направим към този момент, е директорът да отмени своята заповед и въпросното лице - да не го назовавам по име, да напусне свободно страната”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Конкретен прокурор ще решава и дали да се разследват твърденията на бизнесмена Васил Божков, които той публикува в социалната мрежа, каза още Иван Гешев.

„Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства и съм сигурен, че конкретният прокурор ще провери всички обстоятелства, независимо дали са анимация, комикси или нещо друго забавно”, поясни Гешев.

„Не мога и не желая да коментирам изказвания отвъд океаните, облечени в шаржове и комикси. Единственото мое участие в тази сага, за която говорите, по отношение на облагането на хазарта, е това, че аз съм направила предложение да не бъдат облагани лотариите”, каза Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет в НС.

От Дубай обвиняемият бизнесмен Васил Божков е пратил сигнал до главния прокурор. Какво пише в него, Иван Гешев не уточни. Имало и още един сигнал - от медия, свързвана с подсъдимия банкер Цветан Василев.

„Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини от рода как българската прокуратура, българската съдебна власт не си е свършила работата и те затова се укриват”, поясни Гешев.

По разпореждане на главния прокурор, специализирано звено във ВКП ще бори измамите с евросредства.

„Подкрепяме г-жа Коьовеши. Тази компетентност, която е дадена на Европейската прокуратура в един момент би следвало, според мен, да бъде разширена. Аз съм привърженик, да кажем, на евроинтеграцията”, каза още главният прокурор.

Обвинител номер едно заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов посети района на град Ябланица след поредната операция срещу битовата престъпност. До обяд беше образувано едно досъдебно производство, свързано с проверка на цех за  черни и цветни метали. Имало съмнения, че те не се съхраняват правилно.

Спецакция срещу битовата престъпност в Плевенско

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.