Двамата министри споделиха опита си в сложната обстановка, причинена от COVID- 19

Министърът на културата Боил Банов проведе видеоконферентна среща с френския си колега Франк Риестер. 

Двамата министри споделиха опита си в сложната обстановка, причинена от световната пандемия от COVID- 19, както и предприетите и бъдещи мерки в областта на културата във връзка с пораженията от вируса. Обединиха се около това, че предстоят ключови битки в полза на културата в Европа – за увеличаване финансирането на културни проекти по програма „Творческа Европа“, в областта на защитата на авторските права на европейските творци чрез Директивата за авторското право в цифровата ера.

Министрите обсъдиха и общите проекти, които предстои да се възобновят между държавите ни – за изграждането на музей на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“, за провеждането на Български културен сезон във Франция, създаване на филиал на училището по архитектура „Шайо“ в Пловдив, бъдещето на къща „Ламартин“ в града под тепетата. Министър Банов определи тези сътрудничества като символни и изрази своята убеденост, че те ще покажат силата на нашето културно партньорство. Предстоят и Европейските дни на наследството през месец септември на 2020 година, които Министерство на културата ежегодно организира, включително и в партньорство с Посолството на Френската Република в България и Френския културен институт и подготовката за тях вече е започнала, посочи още министър Банов.

Банов: Ние сме една от най-интелигентните нации

Нашият сектор е един от най-засегнатите от пандемията и е необходимо всички да бъдем мобилизирани, за да се справим с тази ситуация, подчерта френският министър на културата. Министър Банов бе категоричен, че споделеният опит в тази посока между България и Франция е много важен и постави въпроса за реализацията на фестивалите, които предстоят, както и за възможността за движението на артистите, участващи в кинематографични копродукции, предвид задължителната 14-дневна карантина, която усложнява и оскъпява престоя им.

Министър Риeстер сподели, че проблемите по тези въпроси са общи и се търсят решенията им, като подчерта, че е необходимо те да се случат на европейско ниво. Допълни още, че във Франция Агенцията за кино е ангажирана с Фонд за застраховане при риск от COVID- 19, който да обезщети продуцентите. Това е идея, която министър Риестер е споделил и с еворокомасар Мария Габриел и би било добре такъв фонд да бъде учреден и на европейско ниво.

Банов: Ще вземем отношение по всяка отказана помощ

Министър Банов също приветства идеята за такъв застрахователен фонд и призова своя френски колега да помислят за времето след ограниченията.

Той посочи също, че възможността за организиране на Български културен сезон във Франция през 2025 г. е прекрасна за представяне на българската култура пред френска публика и още един инструмент за надграждане и укрепване на двустранните ни отношения в областта на културата.

В края на разговора двамата бяха единодушни, че е добре тези онлайн срещи да станат редовни.