Вижте историята на д-р Димитров и д-р Вълев

Двама хасковски лекари 30 дни живяха в COVID-отделение. За да не заразят техни колеги, д-р Димитров и д-р Вълев работили напълно сами, без помощ от медицински сестри и санитари.

„Редувахме се. Да кажем, единият спеше, другият беше вътре. Понякога се налагаше и двамата да работим”, разказа д-р Вълев.

Първият пациент с коронавирус постъпил в интензивното отделение на болницата в началото на април.

„За съжаление при него нещата нямаха благоприятен изход и той почина след 4 денонощия лечение при нас. Мъжът беше на 58 години, с диабет, хипертония и затлъстяване”, разказа д-р Димитров.

Пандемията блокира български капитан в открито море (ВИДЕО)

Следва втора битка. За живота на българка, завърнала се от Холандия. 36-годишната жена е приета в отделението в критично състояние. Същият ден е била интубирана.

„Доколкото разбрахме, работи във фабрика за рози. Поне една седмица, в Холандия тя е имала доста сериозни здравословни проблеми, които са я накарали да организира връщането си в България. Била е с кашлица и температура”, каза Димитров.  

И тази пациентка имала придружаващи заболявания - диабет, затлъстяване и съмнение за хипертония.

Доброволец в „Пирогов” разказва за борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

В продължение на месец двамата лекари полагали денонощни грижи за болната жена.

„Ние живеехме в отделението. Работата беше изключително много. Защото, освен лекарските си задължения, ние изпълнявахме задълженията на сестри, на санитари, впоследствие на рехабилитатори. Въпросът беше колко ресурс може да се отдели за тази пациентка, за да може болницата да продължи да функционира нормално”, поясни Димитров.

Виждали близките си от терасата на интензивното отделение. След месец изолация докторите предали пациентката с коронавирус на техни колеги. Жената все още е в тежко състояние.

„До момента, все още е интубирана. Така че, през целия този период тя е на механична вентилация и е с 2 негативни PCR теста. Единият на 29 май, а другият на 1 юни”, каза д-р Димитров.

Днес лекарите са под карантина, докато чакат поредния отрицателен резултат за коронавирус.