Открит е един нов случай на заразен с коронавирус

В Сърница очакват резултатите от мащабното тестване на хората, контактни на новите заразени. Стигна се и до призив туристите да не се насочват към района, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Вече 15 са заразените с коронавирус в родопския град.

Открит е един нов случай на заразен. Става въпрос за мъж, чиято съпруга работи в производствен цех в Доспат. Така общият брой на заразените там става общо 4. Тяхното състояние е добро. Очакват се резултатите на 50 жени, които работят в същия цех.

Тази сутрин Екип на NOVA успя да разговаря с кмета на града. Той обясни, че днес е важен ден, именно защото се очаква да излязат пробите на хората, които работят в шивашкия цех в Доспат. Там има заразен с коронавирус. По думите му днес ще стане ясно колко сериозно продължава да е разпространението на инфекцията в града.

Две нови огнища на коронавирус у нас (ОБЗОР)

След спешно заседание на Кризисния щаб вчера беше решено градът да не се поставя под карантина. Сградите, в които са работили заразените, се дезинфекцират.

Новината, че Сърница няма да се изолира, дойде вчера след спешната среща между Областния кризисен щаб и държавния здравен инспектор. От Щаба обаче излязоха с призив - туристите да забравят дестинацията Сърница поне в следващите две седмици. 

 

 

Последва масово отменяне на резервации. Тази сутрин в града пристигнаха само няколко риари. 

"Няма да влизам в града, няма да контактувам с никого. Надявам се, че няма да има проблем", каза един от тях.

 

 

Сърница остана без туристи за уикенда. Посетителите масово отмениха своите резервации, а хотелиерите се притесняват, защото дните без приходи вече стават много.

От 13 март насам в Сърница хотелските комплекси и местата за настаняване на практика нямат приходи. След призива на Националния щаб вече е ясно, че туристи няма да има в следващите две седмици. А юни обикновено е много силен период за туризма в района. 

„Всички резервации са отменени за 14 дни, това благодарение на изказванията от щаба, който директно обяви, че той ги е спрял. И ние ще си търсим правата, защото загубите ще бъдат големи за нас”, каза Салих Фейзичауш, собственик на хотелски комплекс.

Посетителите в Сърница днес бяха единици. Повечето заложиха на риболов в изолация.”Аз няма да влизам в Сърница, няма да контактувам с никого, така че ние сме изолирани, надявам се да няма проблем”, разказват те.

В Сърница са категорични, че кризата с коронавируса в града не е в сериозен мащаб. „Хората ще разберат, че това беше един огромен цирк и ще се върнат отново”, допълва Фейзичауш.

Утре се очаква да станат ясни резултатите от 50-тте проби на жените от Сърница, които работят в голям цех в Доспат. От РЗИ-Смолян съобщиха, че в същия цех вече са регистрирани три положителни проби - на жени от Сърница, село Любча и село Барутин. На собственика на предприятието е издадено предписание за по-строг контрол по спазване на противоепидемичните мерки.  

Няма да поставят Сърница под карантина

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК