Новите случаи са регистрирани в Сърница и в Самоков

Две нови огнища на заразата COVID-19. В Сърница и в Самоков в четвъртък и петък доказаха общо 16 положителни проби. В родопския град затвориха общината, читалищата, петъчния пазар, а в Самоков и голям хранителен магазин. Там са регистрирани осем случая на COVID-19 за последните 24 часа. Първият случай на COVID-19 в града е жител на Долна баня. Регистриран е в началото на седмицата.

Голям супермаркет в града е затворен за 24 часа заради положителна проба от бърз тест за коронавирус на служител, научи NOVA. Направен му е и PCR тест, резултатите се очакват в събота. Служителите, които са имали контакт със заразени, също ще бъдат тествани. Магазинът ще отвори врати, след като бъде дезинфекциран.

"Приет е чрез филиал на Спешна медицинска помощ и в момента, в който се видя, че има положителен PCR, той е преведен в инфекциозното отделение на "Св. Анна", обясни д-р Красимира Ковачка, управител на болницата в града.

Ново огнище на COVID-19 в Самоков

Осем случая са потвърдени в болницата в Самоков. Очакват се резултатите от още близо 40 теста. Петима от пациентите са настанени за лечение в "Св. Анна". Те са в добро здравословно състояние, но двама от тях са с придружаващи заболявания. Другите трима са без симптоми и ще останат под домашно наблюдение за 28 дни. Сред заразените са две медицински сестри. Заразените са между 60 и 75 години.

"Трима са от ромска общност. Единият от пациентите е с придружаващо заболяване тежък диабет. Другият е с много придружаващи сърдечни заболявания, оперативни интервенции, който не е от ромски произход", заяви Ковачка.



"Дори още в началото на пандемията именно от ромската махала бяха много стриктни. Имаме много сериозна кореспонденция с полицията.Още от началото проверяват хората, които са карантинирани", заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Отделението на болницата е дезинфекцирано, едното крило на заведението остава затворено. Направени са над 100 PCR теста на персонала и пациентите. Всички те са отрицателни. Посещенията на пациенти в болницата са забранени.

Очаква се по-късно в петък да излязат резултатите на един от лекарите в отделението. В понеделник ще излязат резултатите на 20 медицински сестри, които участват в програма за социално подпомагане към Общината.

Огнище на коронавирус в Сърница, затварят общината

В Сърница бяха установени 13 случая на COVID-19! След спешно заседание на кризисния щаб беше решено градът да не се поставя под карантина. Сградите, в които са работили заразените, се дезинфекцират.

По оценка на Националния оперативен щаб градът се оказа изключително странен и особен случай, тъй като в него са замесени хора от 3 области. Това изисква доста усилия относно установяването на контактните лица. Как заразата е достигнала до Сърница все още не е ясно. Основната версия е свързана със село Осина, което днес бе посочено от доц. д-р Ангел Кунчев като вероятно начало на заразата.

Новината, че Сърница няма да се изолира, дойде след спешната среща между Областния кризисен щаб и държавния здравен инспектор.

 „Не се налагат някакви твърди ограничителни мерки на Сърница като населено място, с тотални карантини, КПП-та, ограничаване на движението, тъй като имаме точна информация за огнищата, които са на практика семейни”, заяви главният държавен здравен инспектор доь. д-р Ангел Кунчев.

Няма да поставят Сърница под карантина

Но от Щабът излязоха с призив - туристите да забравят дестинацията Сърница поне в следващите две седмици. Местните жители се зарадваха на новината, че няма да минават в изолация. Според тях, въпреки 13-те заразени, ситуацията не е толкова тревожна.

В следващите две седмици препоръката към всички в Сърница е да не се събират на групи - дори и за традиционните си молитви.

Засега всички заразени в Сърница са без симптоми. Резултатите от пробите им се очаква да станат ясни до 3 дни.

Репортери: Лилия Мустакова, Антон Чавдаров

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК