Първият случай на COVID-19 в града е жител на Долна баня

Ново огнище на коронавируса е установено в Самоков. В града са регистрирани осем случая на COVID-19 за последните 24 часа. Първият случай на COVID-19 в Самоков е жител на Долна баня. Регистриран е в началото на седмицата. Затвориха и голям супермаркет, след като техен служител даде положителна проба за коронавирус.

Починалите с COVID-19 у нас са 159, има 35 новозаразени

"Приет е чрез филиал на Спешна медицинска помощ и в момента, в който се видя, че има положителен PCR, той е преведен в инфекциозното отделение на "Св. Анна", обясни д-р Красимира Ковачка, управител на болницата в града.

Според нея, петима от пациентите са настанени за лечение в "Св. Анна". Те са в добро здравословно състояние, но двама от тях са с придружаващи заболявания. Другите трима са без симптоми и ще останат под домашно наблюдение за 28 дни. Сред заразените са две медицински сестри. Заразените са между 60 и 75 години.

"Трима са от ромска общност. Единият от пациентите е с придружаващо заболяване тежък диабет. Другият е с много придружаващи сърдечни заболявания, оперативни интервенции, който не е от ромски произход", заяви Ковачка.

"Дори още в началото на пандемията именно от ромската махала бяха много стриктни. Имаме много сериозна кореспонденция с полицията.Още от началото проверяват хората, които са карантинирани", заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Отделението на болницата е дезинфекцирано, едното крило на заведението остава затворено. Направени са над 100 PCR теста на персонала и пациентите. Всички те са отрицателни. Посещенията на пациенти в болницата са забранени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК