Отнемат автомобила на водач, който шофира след употреба на алкохол?

„Ясно е, че високите глоби не стряскат нарушителите. Свалянето на номерата и взимането на книжката също не може да ги притесни. В последните години българинът е с обърната ценностна система. Ние смятаме, че ако се посегне на автомобила  може да има резултат, защото българинът го цени изключително много.” Това заяви в студиото на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”, председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Пиян шофьор блъсна възрастна жена в Пазарджишко

Той обясни, че в българското законодателство има наредба, която гласи, че в случаи на пренасяне на наркотици, освен, че носи наказателна отговорност, автомобилът на шофьора може да бъде конфискуван. 

Тодоров смята, че добра идея би било тази норма да се прилага и при хора задържани заради употреба на алкохол и наркотици. „2 500 души средно годишно се залавят с наркотици. Представете си 2 500 конфискувани автомобила, с които Пътна полиция да обнови автопарка си. Тази мярка би имала и много силен ефект в семейството на тези водачи. В тази ситуация родителят няма да даде скъпия джип на детето си”, казва Тодоров.

Хванаха шофьора, който блъсна майка с дете на "зебра" и избяга

„Нашият закон е направен така, че при наркотиците няма скала, а при алкохола има. При наркотичните вещества – или си употребил или не. Така е в повечето европейски държави. Над 6 000 души годишно се залавят да шофират с над 1.2 промила алкохол в кръвта”, добавя специалистът.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.