Един от заразените е починал

Прокуратурата образува проверка по случая с лекарката от „Пирогов", която е излъгала за контактите си и е заразила 12 души с коронавирус в Кърджали. Докторката е била на посещение при своя близка, която в последствие дава положителен тест за коронавирус. Само в белодробното отделение на болница "Д-р Атанас Дафовски" заразените са четирима, а близката на лекарката е починала снощи. Контактните лица обаче са издирени изключително трудно, тъй като първоначално тя не е обяснила с кого се е срещала.

28-годишната лекарка се прибира в Кърджалийско в края на май. 10 дни по-късно се чувства неразположена и си прави тест, който се оказва положителен.

„Няколко дни преди това е имала лека повишена температура, но не е сметнала, че евентуално е заразена с коронавирус”, разказа Виктор Кирчев,  директор на РЗИ – Кърджали.

Нови 93 случая на коронавируса у нас, заразените надхвърлиха 3 хиляди

Веднага след това здравните власти започват издирване на контактните лица. 

„Първоначално жената твърди, че няма никакви контакти, след това разбираме за част от тях”, заяви Никола Чанев, областен управител на Кърджали.

Заради отказа да съдейства е изпратено писмо до прокуратурата, която започна проверка. Пред NOVA  лекарката заяви, че не е укривала информация. „Аз съм казала това, което трябва на ххората. Те от РЗИ Кърджали много добре знаят  всички от болницата”, заяви д-р Сибел Муса.

Кръгът от контактни лица започват да разплитат лекари от болницата в Кърджали, които казват, че колежката им от София е идвала на свиждане в белодробното отделение.

Шуменското село Изгрев е под карантина до 25 юни

„Всички случаи, които в момента имаме в лечебното заведение са свързани с това посещение. Тя като колежка, като лекарка, е влезнала в отделението да види своята близка”, каза директорът на болницата проф Тодор Черкезов.

Очаква се след повторната дезинфекция отделението в болницата да бъде отворено отново за пациенти. А тестването на контактни лица в Черноочене и Кърджали продължава.

Утре се очаква да излязат нови проби от шивашки цех, където е работила една от близките на лекарката.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.