Това обявиха от СЗО

Световната здравна организация е обезпокоена от косвените негативни последици на пандемията от коронавирус за здравните системи в света, които са претоварени. Това заяви днес на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС.

В период, в който пандемията се засилва в държави с ниски и средни доходи, СЗО следи с особена загриженост влиянието ѝ върху хората, които се борят за достъп до здравни услуги. Често това са жени, деца и подрастващи.

Лекарка с COVID-19 лъгала за контактите си, заразила 12 души в Кърджали

„Косвените последици на COVID-19 върху тези групи могат да бъдат по-сериозни, отколкото причинените от вируса смъртни случаи, защото на много места пандемията води до претоварване на системата на здравеопазване”, подчерта Гебрейесус. Той даде за пример високия риск от смърт по време на усложнения при раждане.

Влошава се ситуацията с коронавируса по света

Ръководителят на СЗО подчерта, че жени с потвърдена диагноза от коронавирус не трябва да бъдат разделяни от децата си след раждане. Организацията препоръчва в подобни случаи да не се кърми бебето, защото това надхвърля потенциалните рискове.

СЗО е загрижена и за косвеното въздействие на пандемията върху здравето на младите хора. Позовавайки се на медицински данни, Гебрейесус обърна внимание на „по-високия риск” по време на пандемията за децата в ученическа възраст заради трудния достъп до медицински услуги. Става въпрос за проблеми, свързани с депресия, физическо и сексуално насилие и нежелана бременност.

Затварянето на училищата и университетите оказва сериозно въздействие върху възможността за достъп на тази категория хора до службите по превенция.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.