Разработката е готова и в момента се тества

Български екип софтуерни специалисти измислиха уникално за света приложение за "управление на пандемиите". Разработката е готова и в момента се тества.

Предлагат онлайн обучение и по време на грипните ваканции

Доскоро всяка сутрин гледахме Националния оперативен щаб с последните данни и прогнози за развитието на коронавируса у нас. Накратко разработката на българския софтуерен екип пресъздава именно един такъв мозъчен тръст от експерти.

„ За да се бориш с едно такова явление, трябва да имаш един централен мозък, който да събира данни от различни източници. Гражданите са един от тях. Но, освен тях, има още болници, тестови центрове, наличие на хора в паркове”, обясни Росен Генчев - основател на стартъпа "Bioseek".

Робот мери температура и пръска с дезинфектант в Корея (СНИМКА)

Алгоритъмът вече е разработен. Системата е създадена да приема информация от над 40 милиона източници - болници, лаборатории, тестови центрове и най-вече обикновения потребител. Всеки от нас би могъл да стане част от нея чрез мобилно приложение.

Подобни програми има в някои страни. Уникалното при българския модел е защитата на личните данни. Екипът е създал така наречения "електронен паспорт" - начин да останеш анонимен в системата, но да предоставиш информация за себе си.

Ох, на мама! – новата платформа за бъдещи и настоящи родители

Всичко това е отговор на масовото притеснение, че някой би могъл да злоупотреби с личните данни. В случая контролът е изцяло и единствено в ръцете на потребителя.

Уникалната българска разработка може да се окаже най-добрият инструмент за събиране на данни и адекватни анализи при пандемии. Не само за държавата, но и за една компания с много служители. Чрез “Open Pandemic” всеки работодател може да управлява кризата. И така да намали до минимум нейния негативен ефект.