На двата входа на Буковлък са изградени контролно-пропускателни пунктове

От полунощ здравните власти поставиха под частична карантина плевенското село Буковлък. Причината - повишаване на броя на заразените от коронавирус сред местните. Само за два дни положителни проби за COVID-19 са дали 24 жители на селото, а днес са установени нови 4 случаи на заразата, потвърди кметът Росен Русанов.

Само една потвърдена проба за COVID-19 в Буковлък

В селото маските отново стават задължителни за всички обществени места. "Това обаче е въпрос на самосъзнание и здравна култура", казва Русанов.

На двата входа на Буковлък са изградени контролни пунктове, на които се проверява кой напуска и влиза в селото. Проверяват се и личните карти на хората. Полицаите разполагат със списък от около 70 души, които са карантинирани в селото, а част от тях – 28, са заболелите. Преди шест седмици, във време на извънредно положение, в Буковлък избухнаха бунтове срещу опита да бъде карантинирано селото.

 

 

"Днес има още 4 нови случая на заразата. Предстои да бъдат взети още проби. Аз предупреждавах, че този развой на събитията е възможен, но в България е нормално да "впрягаш коня преди каруцата", казва Русанов.

„Направи ми впечатление, че егоистично са настроени. Всеки бяга, крие се, ако е бил контактен бяга от отговорност. Какъв е този егоизъм? Застрашават здравето и живота на околните”, добавя кметът.

Oбщинската администрация в Симитли може да затвори заради заразен с COVID-19 служител

Той допълва, че от днес в селото ще започне и масово тестване, както и сериозен контрол на хората, поставени под карантина. "Вчера имахме случаи, в които заразени с коронавирус се разхождаха по улицата", обясни Русанов.

 

 

54 българи са излекувани от коронавирус за последното денонощие. Те са повече от новите заразени, които са 51. В болница остават 253-ма пациенти с COVID -19. Двама са починалите за изминалия ден.

А в Благоевград затвориха за дезинфекция Общината, след като стана ясно, че главният архитект се е заразил с коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК