Утрешните хирурзи ще могат да се разтоварят от тази монотонна работа

Зашиването на пациент след операция е жизненоважно, но монотонната задача за медиците често изисква от тях да повтарят еднакви прости движения стотици пъти, пише БГНЕС.

Благодарение на съвместните усилия между Intel и Калифорнийския университет в Бъркли, утрешните хирурзи ще могат да се разтоварят от тази монотонна работа и да я поверят на роботи, пише Engadget.

Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще помага на пациенти с COVID-19

Екипът на Университета в Бърли, ръководен от д-р Аджай Танвани, разработи полуконтролирана система за задълбочено обучение AI, наречена Motion2Vec. Тя е предназначена за гледане на хирургични видеоклипове, извършвани от действителни лекари, детайлизиране на движенията на медика при зашиване (поставяне на игла, изваждане и отстраняване) и след това ги имитира с голяма точност.

„Ученето от визуални наблюдения е по-привлекателно от традиционните интерфейси за обучение по статичен начин поради обширното информационно съдържание, налично в съществуващите видеоклипове“, каза Танвани пред Engadget. Когато става дума за преподаване на роботи, една снимка, очевидно, струва хиляда думи.

Робот мери температура и пръска с дезинфектант в Корея (СНИМКА)

„YouTube получава 500 часа нов материал всяка минута. Това е невероятно хранилище, набор от данни", добави д-р Кен Голдбърг, който ръководи лабораторията на Университета в Бъркли и съветва екипа на Tанвани в това проучване.