Предложението е на кмета на града

100 лева на година за всеки, който осинови бездомно куче, смята да предложи кметът на Каварна - Елена Балтаджиева. Колко са кучетата и колко е наградният фонд на местната управа – отговорът потърси репортерът Емил Дамянов.

Безстопанствените кучета притесняват гражданите от много време, но в града са намерили нестандартен подход, за да решат проблема.
„Всеки, който има възможност да вземе куче от улицата, да го отглежда, общината ще му предоставя 100 лв. на година, за да се грижи за него. Като нашата работа е ние да ги маркираме, евентуално и да ги кастрираме, за да може да бъде освободено лицето от данък“, поясни Балтаджиева.

Осиновени са близо 20% от заловените бездомни кучета в страната за 2019 г.

Въпреки, че все още е само идея, която предстои да бъде гласувана хората в града приветстват инициативата.

„Не е лошо защото има много деца, хора. Трябва нещо да се направи по въпроса“, смята Мая Николова.

„Има много хора с дворове, самотни жени, възрастни. Мисля, че за тях това е благодат да имат едно куче, което да ги защитава“, каза Таньо Божков.

Русенец изработва инвалидни колички за кучета и котки

А в Каварна има хора, които биха си взели безстопанствено куче, дори и без финансов стимул.

„Бих си взел, аз даже имам едно осиновено. То не е кой знае колко грижа, аз дори имам къща на село. Бяга свободно из двора, на никой не пречи“, споделя Пеньо Върбанов.

Общината е заложила над 20 000 лв. за спряване с проблема с безстопанствените кучета, но ще осъществява и строг контрол, след като животните бъдат осиновени.

„Следва контрол – дали този любимец ще бъде при вас. Другото, което направихме е да наложим ограничение за броя на кучетата, които ще попаднат в едно домакинство, тъй като от тази гледна точка може да се злоупотреби с това. Могат да се намерят изведнъж няколко кучета и някой да направи кучкарник, което става вече незаконно“, категорична е кметицата.

А от общината в Каварна призовават и другите градове да последват примера им. 

Репортер: Емил Дамянов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.