Коментира екоминистърът Емил Димитров

„Има проблеми, които не са решени от 2014 г. и сега, ако може, за един-два месеца да се решат. Оправил си два ТЕЦ-а, питат не може ли всички останали? Издал си от 100 заповеди половината, ама не може ли всички останали? Така е с всички наши дейности. Много са натоварени хората. Предизвикателствата са големи". Това заяви в ефира „Неделята на NOVA" министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той коментира и причината заместничката му Славея Стоянова да напусне поста си. „Аз съм причината тя да се съгласи да стан зам.-министър на екологията. Това е бройка на ГЕРБ. Тогава трябваше да излъчат човек, а нямаха подходящ. Преценихме да бъде експертно лице. Тя се съгласи насила. Аз я молех. В продължение на две седмици всяка една нейна заповед се атакува. Когато си експерт, а не политическо лице, каквато и заповед да издадеш, пристига другата партия и казва „Това е срещу нас”, каза още Димитров.

МОСВ започна масирани проверки в тецове и депа за отпадъци

„Исках да я използвам като зам.-министър, защото имах двама, а работата е много. Няма желаещи за позицията. Като арестуват постоянно, е така. Заместникът по линия на ВМРО ще се занимава с водите, с отпадъците, с Изпълнителната агенция по околна среда и още няколко неща. Заместникът по линия на ГЕРБ ще отговаря за международното сътрудничество, Националната служба за защита на природата и всички заповеди за защитени зони”, поясни той.

На въпроса дали има основание Нено Димов и бившият вече зам.-министър Красимир Живков да бъдат арестувани, Димитров заяви следното: „Когато беше празен язовир "Студена", питаха къде е МОСВ. Като е пълен "Дайте да си го изразходваме". Отговаряме за 52 язовира. Цялата държава иска да се закачи непременно към тях. Имаше 8 проблемни, вече няма нито един. Перник се захранва от три места. Дълги години Радомир безотчетно е взимал вода, без това да бъде съобщено на никого”, каза още Димитров.

Той коментира и скандалите с отпадъците от чужбина.

„Направили сме проверка на всички фабрики, които се занимават с акумулатори, за да видим къде са отишли тези отпадъци, защото не са излизали в чужбина, но ги няма и по площадките. Криминална е дейността. Къде е заровена, колко е количеството и кой ще го изнесе в чужбина?”, пита екоминистърът.

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

На въпрос може ли боклук да изчезне без знанието на МОСВ, той напомни за 160-те контейнера, които се върнаха обратно в Италия. „Имаше нотификация, подписана и заверена в министерството. Това е международно признат документ. Издава го Италия, заверяваме го. Оказва се, че има нарушение. Връщаме ги, наказателната отговорност е там. Ние сме регистратори на документи. Понеже всичко това го вършеше Славея Стоянова, я нападнаха”, поясни Димитров.

Екоминистърът коментира и публикуваните в публичното пространство снимки от спалнята на премиера Борисов. „Какво означава някой да те снима вкъщи? Не е редно", каза Димитров. И категорично заяви, че кабинетът ще оцелее.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.