Комуникацията между тях започнала след образуване на делото

Специализираната прокуратура публикува нова кореспонденция между секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. 

Според Прокуратурата от нея става ясно, че двамата са водили активна комуникация по хода на административно дело, която е започнала непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд. Узунов и Бобоков шест месеца са обсъждали освобождаването на либийския танкер "БАДР".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОМУНИКАЦИЯТА МЕЖДУ ТЯХ

61 файла са си разменили Пламен Бобоков и Пламен Узунов, сочи компютърната експертиза на част от информацията, открита в телефона и таблета на бизнесмена. В немалко случаи, твърди прокуратурата, е обсъждано делото за освобождаването на либийския тенкер "БАДР".

„Дали съветникът по правни въпроси на президента ще бъде привлечен в качеството на обвиняем решават наблюдаващите прокурори по конкретното досъдебно производство”, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Интересът на Бобоков към делото за танкера стартира непосредствено след образуването на делото във Върховния административен съд, сочи още компютърната експертиза. А в продължение на половин година Бобоков и Узунов разменят съобщения  за хода на процеса и какво решение ще вземат магистратите. Става ясно и че двамата  са имали множество лични срещи. В петък, веднага след разпита си пред спецпрокурорите, Узунов заяви, че с Бобоков имали само служебни контакти.

Прокуратурата с нови разкрития по случая със секретаря на президента (СНИМКИ)

„След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър, безпрецедентно след 89-та година, да бъде задържан, след като може заместник-министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не може да се разпита като свидетел съветник на президента”, коментира Гешев.

Главният прокурор отговори и на критиките на президентската институция, че разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова по „данни за корупция в особено големи размери”,  били проведени в медийно затъмнение.

„Аз мисля, че за всички български граждани е много ясно, че българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, министър, заместник-министър, олигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв. И разграничителната линия е дали се нарушава законът”, заяви Гешев.

За него е необяснима позицията на президентството, защото именно държавният глава призовал да се разследват корупцията и търговията с влияние.

„Доколкото си спомням, президентът призова за това да се предприемат активни действия за противодействие на корупцията. Търговията с влияние е част от корупционните престъпления”, заяви Гешев.

От президентството коментираха за NOVA, че „методите на прокуратурата, са решение на институцията".

Президентството: Прокуратурата отправя внушения за комуникацията на секретаря на държавния глава

Ето и кореспонденцията, която разпространиха от Прокуратурата:

На 27.09.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното адм. дело е насрочено за 27.11.2018 г.

На 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 02.01.2019 г.

ВАС започва вътрешна проверка по случая със секретаря на президента

„Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях”, казват от Прокуратурата.