От държавното обвинение публикуваха снимки от комуникация между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков

Прокуратурата разпространи нови доказателства по досъдебното производство за търговия с влияние, което се води срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Става дума за съобщения по интернет между него и Пламен Узунов - настоящ съветник на президента.

От държавното обвинение публикуваха снимки от комуникация между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Направен е и анализ на голям обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ, ПУБЛИКУВАНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА

Комуникация между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая, е публикувана заради високия обществен интерес, заявяват от прокуратурата. 

Пламен Бобоков се яви на разпит в Следствието

Новите три разговора между Узунов и Бобоков доказват активна комуникация между тях още от 2017 година, твърди обвинението. В разпространени днес материали се вижда, че Бобоков е молил за услуги извън известните досега. Те вероятно засягат работата на Узунов и като вътрешен министър. Бобоков искал помощ за получаване на българско гражданство и търсел информация за луксозни автомобили.

Секретар на президента на разпит в Столичната следствена служба

 

 

Над 2 часа продължи разпитът на Пламен Бобоков в Националното следствие. Днес бизнесменът е давал обяснения за комуникацията си с Пламен Узунов. Отговарял е само на въпроси, касаещи първите чатове - за  освобождаването на либийски танкер „Бадр” от пристанище Бургас, за назначаването на български посланик в Либерия и лобирането конкретен човек да спечели поста „окръжен прокурор” на Русе. За днешните есемеси бизнесменът разбра от медиите.

ВАС започва вътрешна проверка по случая със секретаря на президента

„Никога не съм вършил нещо престъпно. Нищо укоримо няма”, заяви Бобоков пред журналисти на излизане от Националното следствие.  Той отрече да е искал услуги от Пламен Узунов.

А от разпространените от прокуратурата разговори днес става ясно, че в единия от разговорите през 2017 година, Бобоков е изпратил на Узунов документите на руснак, кандидатствал за българско гражданство. Такова му е отказано, след като ДАНС преценил кандидата като опасен за националната ни сигурност. Сега Бобоков заявява, че не помни такъв случай.

През януари миналата година Бобоков лобирал и за либийски гражданин.

Има и трети чат между двамата от декември 2019, в който се иска информация за собственика на два „Майбаха”.

Все още не е ясно дали ще бъдат намерени основания за повдигане на обвинения и на Пламен Узунов.