Акцията е срещу разпространението на наркотици и битовата престъпност

10 задържани при спецакцията срещу разпространението на наркотици и битовата престъпност. Това обяви в Сандански главният прокурор Иван Гешев. Той коментира и публикувания чат между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Акцията продължава със 100-процентови проверки на екипи на "Жандармерия" и "Полиция". Спира се всеки автомобил на изходите на Сандански, за да се провери кой пътува в него и какво има в колата.

Десетимата задържани са заподозрени в разпространение на наркотици и участие в битова престъпност.

"Съчетават се две акции на прокуратурата, при които са задържани около 10 човека", каза главният прокурор Иван Гешев.

Спецaкция срещу дрогата и битовата престъпност в Сандански

В града има 2-3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебното производство е една от тях, която се наблюдава от година. Намерено е и голямо количество пари. При акцията, свързана с разпространението на наркотици са задържани пет лица, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група, шести съпричастен с престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска.

„Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди главният прокурор.

"Над 150 000 евро и левове са открити в къща. При спецакцията са намерени и наркотици, които не са в голямо количество. Ударената група е била задържана и преди", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Иванов обясни, че акции на ГДБОП в провинцията се налагат тогава, когато местните структури не могат да се справят с организираната престъпност. „Защото все пак трябва да се знае - или си полицай или си престъпник, среден вариант няма. На всички ни е ясна местната обвързаност, познанства с криминалния контигент, и т.н. Това не са огромни градове, в които никой да не се знае, тука всички са малко или много съседи, познати, съученици или т.н.”, посочи той.

 

Операцията е стартирала в нощта срещу вторник. Проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела. 

Специализираната полицейска операция срещу т.нар. конвенционална престъпност се проведе на територията на град Сандански и село Склаве. Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност", Специализирани полицейски сили при ОДМВР - Благоевград  и ПРУ – Сандански извършиха проверки на 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 души.

Задържани са 5 лица. Повдигнато е едно обвинение за кражба. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения и са издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата.

Прокуратурата: Бобоков и Узунов са обсъждали половин година танкера "БАДР"(СНИМКИ)

На брифинга Гешев коментира и комуникацията между Пламен Узунов и Пламен Бобоков. Главният прокурор обясни, че наблюдаващите обвинители ще решат дали секретарят на президента да бъде привлечен като обвиняем.

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е единият аспект", категоричен бе Гешев. Той каза още, че се проверява прокурор от Русе, за когото има данни, че местен бизнесмен е лобирал, и по отношение на чиято работа се извършва проверка за три години назад.

"Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, министър-председателят, министрите са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания. Доколкото си спомням, президентът призова да се разследва корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси", категоричен бе Гешев.

 

 

Гешев коментира, че за прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат: „Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси, подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, е дали си нарушил закона или не. Това е разграничителната линия“, коментира още той.

Според него от прокуратурата показват на българските граждани „мрежата от зависимости между едър бизнес и политика, която е оформена на всички нива.". Прокуратурата имала намерение да преустанови тази мрежа, подчерта Гешев.

"Тази мрежа е много заплетена. Но ние сме твърдо решени да я разплетем", закани се главният прокурор.

"След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента“, добави главният прокурор.

Той припомни, че държавният глава е призовал „да разследваме корупцията и търговията с влияние“ и  уточни, че като главен прокурор не взима решения по конкретни досъдебни производства. „За това дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем – решават наблюдаващите прокурори“, повтори той.

При посещението си в Сандански главният прокурор и говорителят Сийка Милева се срещнаха с прокурори от Районната прокуратура в града, а по-късно разговаряха и с жители на населеното място.