От прокуратурата разкриха нова серия от съобщения

Нови скандали заради разследването срещу Пламен Бобоков. От прокуратурата осветлиха нови чатове между бизнесмена и президентския съветник Пламен Узунов. Те повдигат въпроса дали Бобоков е лобирал през Узунов за назначаването на двама посланици в африкански държави, където той има бизнес интереси.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА ИМ

В офиса на „Приста ойл” в София, както и в Пловдив и Русе, спецпрокурори и полицаи извършваха обиски и претърсвания. Търсеха се нови доказателства за връзката между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. Акцията се проведе паралелно с оповестените от разследването данни за търговия с влияние срещу Пламен Бобоков. Оказва се, че фирмата на Бобокови е работила с брата на Пламен Узунов. От друга страна бизнесменът е лобирал негови протежета да бъдат изпратени като посланици във важни за фирмата му държави.

Спецпрокуратурата влезе в офиси на „Приста ойл” в три града

6 страници проект на договор изпратил Пламен Узунов на бизнесмена Пламен Бобоков, сочат разпространените от спецпрокуратурата документи. Според него, фирмата на брата на Узунов – Ангел, трябвало да се заеме с анализ на външните и вътрешни корпоративни рискове за "Приста Ойл". Контрактът бил за една година, като месечно петролна компания щяла да  плаща по 5000 лв. без ДДС или общо 60 000 лв. Дали това е била единствената услуга, която компанията на Ангел Узунов е извършвала за бизнеса на Бобокови, не е ясно.

 

 

Спецпрокурори влязоха на обиск в офисите на "Приста Ойл" в София. Паралелно с обиските в София, претърсвания имаше и на два адреса в Пловдив. На единия от тях се намира компанията "Ентърпрйаз Секюрити Сървисиз" с управител Ангел Узунов. Полиция и прокурори влязоха и в дома му.

Прокуратурата: Бобоков и Узунов са обсъждали половин година танкера "БАДР"(СНИМКИ)

От  чатовете между бизнесмена и съветника излязоха и нови данни за поредица от срещи между двамата. Оказва се също така, че Бобоков е предложил на Узунов двама свои кандидати за посланици. За Алжир - Румен Петров, който в началото на годината е изпратен с указ на президента в Северно-Африканската държава. Узунов получава от Бобоков  прикачен файл с автобиографията на друг кандидат за дипломат - Жоро Кираджиев. По информация на NOVA той е предложен за посланик в Нигерия, но още чака агреман от приемащата страна. 

От Министерството на външните работи заявиха в позиция до медиите, че ще съдействат изцяло на прокуратурата. А от Президентството обясниха, че държавният глава издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.  

"Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", се казва в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

Пламен Узунов пък изложи своята позиция пред БГНЕС относно динамичните събития около него през последните дни. По-рано Специализираната прокуратура съобщи, че братът на Пламен Узунов - Ангел Узунов, е имал договор с фирмата на Пламен Бобоков на стойност 5000 лева без ДДС.

Ето пълния текст:

Днес Прокуратурата отново разпространи доказателства от следствено дело, което е с разрешение на наблюдаващия прокурор. Длъжен съм категорично да заявя, че като свидетел съм подложен на безпрецедентна медийна атака, още преди да ми е повдигнато каквото и да е обвинение.

Данни за личния ми живот, не само за мен, но и за цялото ми семейство, заливат новините от сутрин до вечер. Институцията, в която работя, също се замесва с цел да се урони престижът на президента на Република България.

Най-отговорно искам да заявя, че не консултирам фирма на моя брат. Той е човек с висок морал и репутация и с над 20-годишен стаж в системата на МВР. Насаждането на внушения, че търговските взаимоотношения между две дружества са прикрита връзка между мен и г-н Бобоков, е най-малкото несериозно. 

Фирмата, която управлява моят брат, консултира множество големи фирми. Сред тях са банки, болници, общини, големи предприятия, холдинги и фирми от средния бизнес.

Благодарение на неговата дейност са предотвратени загуби и разкрити престъпления за милиони левове. 

За всеки свой ангажимент той изготвя доклад, който предоставя на клиента. От него знам, че е предоставил такива доклади и на "Приста ойл".

Фирмата на брат ми никога не е участвала в търгове и обществени поръчки с публични средства. Същата е със заверени годишни отчети и платени данъци.