Пламен Бобоков остава на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция

Министърът на въшните работи Екатерина Захариева - на разпит в прокуратурата. Тя е била извикана по разследването за търговия с влияние, което се води срещу Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов. Вицепремиерът е дала показания вчера след новата порция осветлени чатове между Бобоков и Узунов. Съобщенията повдигнаха въпроса опитвал ли се е бизнесменът да лобира - негови протежета да бъдат назначени за посланици.

Прокуратурата: „Prezident-Pl. Uzunov” и П.Б. обсъждали назначаването на посланици

2 тома нови доказателства внесоха от спецпрокуратурата  още в началото на заседанието срещу бизнесмена Пламен Бобоков.  Сред тях и разпит на министъра на външните работи Екатерина Захариева, проведен в сряда. Той е заради чатовете между бизнесмена и президентския съветник Пламен Узунов, свързани с предложени от Бобоков кандидат-посланици в африкански държави.

„Процедурата по назначаването на тези посланици е спазена, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора. Тези срещи и тази комуникация е продиктувана единствено от негови бизнес интереси в тези държави – Нигерия, Алжир”, обясни наблюдаващият прокурор Генка Бързашка.

По думите на Бобоков, той и съветникът на президента Пламен Узунов са добри приятели. Не си били гостували семейно. Не познавал и брата на Узунов - Ангел, с чиято фирма, според прокуратурата, има сключен договор за 60 хил. лв. 

 

 

 

С Пламен Узунов имаме съвсем нормални отношения, много добър познат, приятел”, заяви пред журналисти Пламен Бобоков. „ „Приста ойл” има 5 000 договора. Имаме си човек, който отговаря за сигурността. Имам кореспонденции може би с всички. Аз съм реагирал честно и откровено -  делото за боклука е, за да ме закопчаят по някакъв начин”, заяви Бобоков.

Бобоков заяви, че има чатове и с други висши чиновнци, сред които министри, включително и с премиера. Това била нормална комуникация между бизнеса и властта.

Прокуратурата: Бобоков и Узунов са обсъждали половин година танкера "БАДР"(СНИМКИ)

Докато Спецпрокуратурата търси още доказателства за търговия с влияние, Апелативният спецсъд реши Пламен Бобоков да остане на свобода срещу 1 млн. лв. гаранция по обвинението за аферата с боклука.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.