Разяснение даде евродепутатът Емил Радев

ГЕРБ и „Обединените патриоти” вече са внесли в деловодството на Народното събрание предложението си за изменение в Закона за задълженията и договорите. Предложението цели да се сложи край на така наречените вечни длъжници. Начинът за това, според вносителите на проекта, е като се въведе 10-годишна абсолютна давност на задълженията на физически лица, които не са еднолични търговци. Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Ако бъде гласувано предложението, след изтичането на 10-годишната давност, кредиторът няма да може да принудително да изисква погасяването на дадено задължение.

Край на "вечните длъжници" предлагат ГЕРБ и Патриотите

„Само с едно просто възражение на длъжника до съдебния изпълнител, че е изтекла 10-годишната давност, оттук нататък той няма да погасява това задължение, прекратяват се изпълнителните и съдебните дела”, обясни Радев.

По думите му такива казуси касаят около 600 000 български семейства.

„Трябва да има край в даден момент. Не може това да продължава безкрайно. Тези хора, въпреки че им е разпродадено цялото имущество, те продължават да дължат. И с всяка изминала година дългът се покачва – текат законови лихви, разноски по изпълнителните дела. Даже и след смъртта на длъжника, неговите наследници, ако приемат наследството, продължават да дължат”, каза Радев. И припомни, че 10-годишна давност и в момента важи за публичните задължения.

„Продължаваме с въвеждането на така наречената потребителска несъстоятелност. Има проект на Патриотите, ще поработим по него. Добре е да се дава и втори шанс, не направо да се отива към несъстоятелност”, коментира Радев.  

"Обединени патриоти" искат да сложат край на "дълговото робство" и "вечния длъжник"

Той очаква „огромен отпор” от страна на колекторските фирми.

„Това удря колекторските фирми, които събират дължими суми от преди 15-20 години”, каза Радев.

Според Радев е важно България да сложи край на дълговото робство особено след кризата с коронавируса. Той очаква законопроектът да мине на второ четене през есента. Освен това е предвиден 6-месечен период до влизането му в сила.

Радев коментира и преговорите за плана за възстановяване на ЕС след кризата с коронавируса.  
„Виждаме, че Съветът не успя да намери консенсус. Много е важно да имаме ясни параметри какво ще могат да ползват държавите-членки. Да се ползват първите 11 млрд. евро. Наистина е особено важно за пострадалите страни. Навсякъде последствията са много тежки”, коментира евродепутатът по повод ситуацията в ЕС.

Още гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.