Стотици населени места са откъснати от света

Докато голяма част от Западна Европа е обхваната от гореща вълна и хората се радват на лятно време, редица страни на изток продължават да се борят с проливни дъждове и наводнения. Стотици населени места са откъснати от света в Румъния и Украйна, където стихията взе и жертви.

Бедствено положение в 20 общини на Сърбия заради наводнения (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проливните дъждове и последвалите наводнения отнеха живота на трима души в северната и североизточната част на Румъния. Наводнени са стотици къщи, дворове и мазета. Засегнати от стихията са над 90 населени места.

Много хора са се оказали в капан от придошлите води. В телевизионно обръщение, президентът Клаус Йоханис предупреди, че екстремните явления зачестяват и отговорност на хората е да се справят с тях.

„За съжаление, наводненията с тежки последици в Румъния са явление, което става все по-често, и трябва да сме много по-добре подготвени за справяне с тях. Решенията съществуват и те трябва да бъдат прилагани. Това, което виждаме сега, е следствие от влошаващото се изменение на климата и пренебрегването на тези опасности в продължение на много години”, заяви румънският президент.

Смерч и наводнения в Истанбул (ВИДЕО)

Трима души загинаха и стотици бяха евакуирани от домовете им в западната част на Украйна след проливни дъждове, които предизвикаха най-тежките наводнения за последните 10 години. Наводнени са 5000 къщи в близо 200 селища. Прекъснат е достъпът до десетки селища. Най-тежко засегната е Ивано-Франковска област, която граничи с Румъния.

„В резултат на бедствието, проливните дъждове и наводненията 19 населени места са откъснати от света. Разрушени са пътища, мостове и пътна инфраструктура”, заяви кметът на Верховина Васил Бровчик.

От неделя досега в някои райони са паднали над 70 процента от месечната норма на валежи. Подобно бедствие през 2008 г. в Западна Украйна отне живота на 39 души.