Активните случаи на зараза в града са над 90

„Панаир на безотговорността”- така кметът на Кюстендил определи обстановката в ромския квартал в града. Броят на заразените с коронавирус там всеки ден се покачва и вече е над 90.

РЕКОРД: 166 нови случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

„Безотговорност цари сред сезонните работници от другите градове. Към момента ситуацията в Кюстендил е овладяна, но има над 800 души в масивите, които са от други градове. Те опитват да влязат в магазините без маски. Тези хора не могат да бъдат карантинирани. Колеги от охраната и полицията работят с тях, но постоянно трябва да се взимат санитарни мерки”, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Работниците са от Сливенско и Монтанско, в Кюстендил те живеят на палатки в масивите. Не могат да бъдат отделени от останалите жители на града.

Още 14 заразени с COVID-19 в затворения квартал "Изток" в Кюстендил

„Огнището в Кюстендил е в квартал „Изток”. 90% от пробите са от там. Надяваме се, че огнищата, които са семейни, ще бъдат овладени. При наличието на 1-2 проби ще се обсъди и разхлабване на мерките”, категоричен бе кметът.  

От Регионалния оперативен щаб следят обстановката в града и увериха, че при ръст на заразените, ще бъдат взети по-строги мерки.

Дете на 2 години е сред положителните за COVID-19 в Кюстендил

„Задължение на възложителите е да контролират работниците в масивите, както и на РЗИ, и на полицията. Създадена е организация на влизане и излизане от квартал „Изток”. Надяваме се, че с тези мерки, ще се справим с обстановката”, каза областният управител на Кюстендил и ръководител на регионалния щаб Виктор Янев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК