384 заразени са настанени в болници

Рекордно висок брой на установени нови случаи на коронавирус у нас. 166 са новодиагностицираните лица с COVID-19 от изследваните 2775 проби през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 6; Бургас - 4; Варна - 8; Велико Търново - 3; Видин - 1; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 1; Кърджали - 2; Кюстендил - 13; Пазарджик - 4; Перник - 1; Плевен - 5; Пловдив - 13; Разград - 5; Русе - 2; Сливен - 6; Смолян - 5; София област - 15; София град - 60; Стара Загора - 5; Шумен - 4.

Случаите на COVID-19, потвърдени в България към момента, са 4408. От тях 1827 са активни. 2370 са вече излекуваните лица, от които 107 са регистрирани през изминалото денонощие.

С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 384 пациенти. 16 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 384 лица-медицински персонал. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 1 - при медицинска сестра и 1 – при санитар.

211 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Два са новите случаи от изминалото денонощие. Починали са мъж на 72 г. с пневмония и мъж на 81 г. с множество придружаващи заболявания.

Междувременно, след като се установи, че единият ранен работник в тунел Железница е с коронавирус, започнаха масови тестове на колегите му.

Вероятно ръстът на заболели в България през последните дни е  и причина за отмяната на много  полети от и към София.

 

 

Страната е влязла в пик след разхлабването на мерките, категоричен е директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. „Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дни в болница до даване на първа отрицателна проба”, коментира той.

„Ако продължаваме да сме толкова безотговорни, да се събират много хора на едно място и да не спазваме правилата, е възможно да достигнем не 200, а над 200 новозаразени дневно”, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

В столицата вирусът е излязъл от огнищата и се разпорстранява дифузно, обявиха здравните власти.  „Имаше едни мнения, че той затихва, че го няма или почти на изчезване, което малко поотпусна бдителността на хората”, коментира д-р Александър Златанов, директор на РЗИ - София област.

Най-много от констатираните  положителни проби за последните 24 часа са в София - 60 души. Според кмета на града няма нужда от допълнителни мерки. „За радост нямаме много тежки случаи. Никаква полиция и никакви институции не могат да ни накарат да си пазим здравето, за това апелирам няма нищо трудно и сложно да си сложим маска и да стоим на метър и половина разстояние”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Наред с тревожния антирекорд  се оказа, че четирима учители от Самоков са дали положителни проби, били са квестори при провеждането на Националното външно оценяване в града. „Един от тях е настанен в болница, останалите са на домашно лечение. Състоянието на хоспитализираната е средно тежко, без особени усложнения. Първоначално е била под домашно лечение, след като е проявила симптоматика е постъпила  в лечебно заведение”, обясни д-р Александър Златанов.

Тестовете на изследваните ученици са отрицателни. А във Варна заради заразен служител затвориха за 24 часа общината за дезинфекция. Ако броят на заболелите продължи да се увеличава, възможно е да бъдат взети и по-строги мерки в региона, заявиха от областната администрация.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК