Новото по-ниско ДДС, няма да важи за продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и за доставките до вкъщи

Казус с по-ниското ДДС за ресторантите и заведенията. Промяната в закона може да доведе до по-високи цени за храната при доставка, предупредиха от брашна. Причината – 9-процентният данък важи само за консумация на място. При доставка вкъщи обаче, данъкът добавена стойност е 20%.

От бранша предупреждават за по-високи цени за доставка. Новото по-ниско ДДС влиза в сила от първи юли. То беше прието като антикризисна мярка за бизнеса заради кризата с COVID-19.

Оказва се обаче, че това няма да важи за продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и за доставките до вкъщи. От официално съобщение на приходната агенция става ясно, че те остават на досегашния режим на облагане от 20%.

НА РЪБА НА ФАЛИТА: Как ще оцелеят фитнесите и танцовите студиа след корона кризата?

С новата промяна, ако решим да си поръчаме салата в заведението, то тя ще е с 9% ДДС. Ако обаче реша, че искам да ми бъде доставена вкъщи, веднага ДДС-то скача на 20%.

Това отново предизвика недоволството на бранша. „Няма никаква логика доставките да са с 20%. Една и съща стока, един и същи артикул. Даже в по-скъпата услуга - доставка до дома, да е и с по-голямо ДДС”, заяви Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията.

Можело да се стигне и до вдигане на цените за крайния потребител.

„Тук има опасност първо от злоупотреби, разбира се, както и да откажат хората от доставки”, коментира Алибегов.

Все още не е ясно как дали това ще отвори вратичка в закона и как ще се следи за данъчни злоупотреби. На този етап от НАП отказват  коментират темата.Чака се издаването на указ за промените.

Заведения поискаха отпадане на ограниченията за шума

„Тази мярка беше направена в подкрепа на ресторантьорския бизнес, на бизнеса, който е свързан с туризма, т.е. на всички тези услуги на място. И в този смисъл доставката на храна по домовете по-скоро се разглежда като друг вид”, заяви икономистът Румен Гълъбино.

Не са наясно и как бизнесът ще се отчита с двете данъчни ставки. 

Междувременно собствениците на ресторанти и заведения настояват за 9% ДДС и върху нискоалкохолните напитки. Иначе мярката щяла да подпомогне само около 40% от бизнеса.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.