Според имунолога основното решение е създаването на колективен имунитет

„Епидемията минава своя ход. Не по-малко от 70-80% от хората трябва да се инфектират. След това постепенно тя ще угасне и ще се създаде имунитет”. Това каза имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на "Здравей, България". Той е на мнение, че най-сигурното решение на проблема е създаването на колективен имунитет.

Имунитетът срещу коронавирус: Какво трябва да знаем?

„За съжаление той се създава много бавно и не е толкова качествен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела. Такова проучване в Женева сочи, че антитела имат 2000 души от 1200 семейства. Оказа се, че те се образуват в около 8% от случаите”, обясни Петрунов.

Според акд. Петрунов епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но от няколко седмици скалата върви нагоре.

66 нови случая на коронавирус у нас за денонощие

Акад. Петрунов изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

"Има тенденция вирусът да отслабва. Когато започна епидемията, се приемаше, че един болен заразява между 2 и 4 други. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно", обясни той.

Тестват над 150 деца за коронавирус в столична детска градина

Петрунов смята, че страната отдавна е излязла от клъстернато разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки.

"Има най-малко 120 предложения за ваксини в момента. Вероянто до една година ще има ваксина. Трудно е да се каже точно кога ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет създава. В момента разчитаме на антитела", каза още имунологът.

Целия разговор с акад. Богдан Петрунов гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК