Масовото тестване е заради заразени майка и три деца

Започнаха тестовете за COVID-19 на децата от 185-та детска градина в столичния квартал "Дружба". В неделя там бяха установени случаи на коронавирус при майка и три деца. Взети са проби от 143 деца и 56 работещи в градината. Резултат от тестовете вероятно ще има утре.

Коронавирус в столична детска градина, заразени са майка и деца

В понеделник сутрин родители се събраха пред столичната 185-та детска градина, за да чакат реда си и да тестват децата си. Напрежение и притеснение обаче сред чакащите нямаше.

Още преди да започне тестването е извършена дезинфекция на детската градина. Не липсваха и родители, които нямат възможност да доведат децата си, защото са извън София.

 

 

"Три екипа на РЗИ - София правят изследването. Процедурата върви бързо, може би около 60 деца и 10 човека от персонала са тествани. Има родители, които заявиха, че днес не могат да бъдат тествани", обясни директорът на детската градина Милена Русинова.

Трите деца и майката, чиито проби се оказаха положителни, са в добро здравословно състояние.

 

След отварянето на детските градини 180 деца посещават детското учебно заведение. По принцип броят им е над 400. Според Русинова нямало притеснение нито сред служителите, нито сред родителите.

 

 

"Заразените деца нямат симтоми. Всички се чувстват много добре, нямат признаци на заболяването", добави Русинова и изрази надежда днешните проби да се окажат отрицателни, за да може детската градина да заработи отново. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК