Да си купиш кръв обаче се оказва все така лесно и все така незаконно

Мобилно приложение свързва кръводарители с нуждаещи се от вливане. Всеки може да потърси кръв чрез спешен призив. В последните месеци кръвните банки изпитват сериозен недостиг заради страха от COVID-19.

Наблюдава се спад на кръводарителите

Само по време на пандемията кръводарителите у нас са намалели с 30%.  С приложението всеки, който им нужда от кръв за себе си или за близките си, може да стигне директно до някой от дарителите. Така създателите на приложението се надяват да прекъснат порочната практика на търговия с кръв. Проверихме. Да си купиш кръв е все така лесно и все така незаконно.

Още със стъпването пред центъра по кръводаряване в София се намира търговец на кръв. Услужливо е готов да ни предложи сделка. Той да ни намери кръв, а ние да платим. Заради близостта с районното управление обаче получаваме офертата не пред самия център, а в квартира.

Награждават дългогодишни кръводарители заради жеста им

Освен бърза, „услугата” върви с други екстри. А парите понякога стигат до 600 лв. за банка. Ако търговците на живот обаче бъдат хванати, санкцията е до 1000 лв. – които всъщност се равняват на печалбата от банка и половина незаконно изтъргувана кръв. При повторно нарушение глобата може да скочи до 10 000 лв.

У нас под 25% от кръвта е дарена от доброволци, 75% се набавя по спешност, когато близките ни имат нужда от кръв. Валентин успява да намери приятели, които да дарят кръв за операцията на дядо му. Но не изключва опцията и да плати.

Мъж дарил 31 литра кръв за болни деца в Русия (ВИДЕО)

А за да има варианти, от Българската организация за доброволно кръводаряване създават приложението „Дари кръв”, което събира доброволци и нуждаещи се. Ако имаме нужда от кръв просто публикуваме молбата си в приложението. И напомнят, че купуването на кръв е не само незаконно, но и опасно.

Че всяка капка кръв е ценна, вероятно е ясно за всеки. Ако това не е мотиватор да дарите, имайте предвид, че най-сигурнияъ начин да се пресече незаконната търговия с кръв е именно тя да не е дефицитна.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си